EconomieFiscaalInternationaal

Het belang van het fiscaal rijksinwonerschap bij het betalen van belastingen

Het model Bar Refaeli, de ex-vriendin van Leonardo di Caprio die vorig jaar nog het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv presenteerde, is veroordeeld tot een lange werkstraf en een zware boete. De Rashut HaMisim B’Israel, laten we het gemakshalve de Israëlische ficus noemen, stelde vast dat ze gesjoemeld had met haar fiscale domicilie. Dat is belangrijk omdat het fiscaal rijksinwonerschap bepaalt waar iemand belastingen moet betalen op het wereldwijd inkomen. Zo had ze miljoenen Israëlische sjekel niet aangegeven bij de Israëlische fiscus die daar niet mee kan lachen.

Waar woont iemand fiscaal?

De meeste mensen betalen niet graag belastingen. Door je fiscale domicilie in een land met een lage belastingdruk te plaatsen, kan je dan ook flink besparen. Zelfs volgens de Amerikaanse president betalen slimme mensen geen belastingen en dus besliste Bar Refaeli om haar wereldwijd inkomen elders aan te geven.

Waar het fiscale domicilie gelegen is, is altijd een praktijkstudie. Zo is het niet afhankelijk van de nationaliteit, maar wel waar men werkelijk woont. Waar je ingeschreven bent in het bevolkingsregister is niet bepalend, maar wel richtinggevend. Voor de rest wordt er ook rekening gehouden met waar je het meest verblijft, waar je werkt, waar de kinderen naar school gaan, waar er wordt gebankierd, waar er sociale relaties worden aangegaan et cetera.

Niet altijd even eenvoudig

In 2015 ontdekte de BBI (Bijzondere Belastinginspectie) bijvoorbeeld dat onder andere Eden Hazard, Kevin Mirallas en Divock Origi hun portretrechten in een Luxemburgse vennootschap hadden ondergebracht om tot 30% minder belastingen te moeten betalen. Met veel grootspraak had de fiscus het toen over belastingontwijking, maar uiteindelijk werd het dossier afgesloten. De fiscus moest toegeven dat er helemaal geen aanknopingspunt was met België omdat de heren voetballers in het buitenland wonen en werkten. Ze waren gewoon de Belgische fiscus te slim af geweest.

Hoe dan ook is het maar logisch dat er bij voetballers vaak fiscale problemen ontstaan. Wanneer iemand veel reist, om professionele redenen vaak in het buitenland verblijft en onroerende goederen en bankrekeningen heeft in verschillende landen wordt het al snel onduidelijk waar ze belastingen moeten betalen. Ook bij Bar Refaeli, die zelf blijft volhouden dat ze gedurende de betrokken periode in de Verenigde Staten woonde bij haar toenmalige man Leonardo DiCaprio, was dat het geval. De Israëlische fiscus oordeelde echter dat ze toch gewoon in Israël belastingen had moeten betalen.

Belang van een juiste inschatting is niet te onderschatten

Ook in België zijn de gevolgen van een foute “inschatting” van het fiscaal rijksinwonerschap vrij groot. Je kan dan wel klagen over het feit dat je elders al belastingen betaalde, maar eigenlijk sta je met de rug tegen de muur en is de fiscus meedogenloos. Als belastingplichtige moet je dan toch gewoon in België belastingen betalen, inclusief alle vermeerderingen die daarbovenop komen. Je moet bovendien zelf trachten om de reeds in het buitenland betaalde belastingen terug te krijgen. Dat lukt niet altijd, zeker omdat er in veel landen strikte termijnen daaraan verbonden zijn en onze fiscus niet meteen de snelste leerling van de klas is. In sommige gevallen kan er ook hier een strafrechtelijke vervolging volgen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie