Een investeerder heeft een idee of wat te verwachten wanneer hij of zij handelt in aandelen. Aandelen zijn sterk gereglementeerd, wat beleggers beschermt tegen fraude en andere risico’s. Regeringen moeten echter nog regelgeving invoeren voor de handel in cryptovaluta. En dat betekent dat de cryptomarkten minder specifiek en dus risicovoller zijn dan de aandelenmarkt. Wilt u een platform voor automatische AI-gebaseerde cryptohandel? Dan kunt u terecht bij AltrixPrime.
En dit is een zegen geweest voor sommige beleggers. Ondanks, of misschien wel dankzij, het ongereguleerde karakter profiteerden vroege cryptobeleggers de afgelopen tien jaar van grote winsten. Deels is dat doordat vroege investeerders het juist door het gebrek aan regelgeving interessant vonden om mee te doen. Veel van deze beleggers geloofden inderdaad dat cryptovaluta uiteindelijk de regels van de wereldwijde financiën zouden veranderen.
Op hun hoogtepunt in november 2021 had cryptovaluta een totale marktkapitalisatie van $ 2,9 miljard. Dat was enorm veel voor een beleggingscategorie die pas iets meer dan tien jaar bestaat. Bitcoin (BTC) heeft echter meer dan 70% van zijn totale waarde verloren sinds zijn piek in 2021. De totale waarde van de cryptomarkten bedraagt nu minder dan 1 biljoen dollar. Om nog maar te zwijgen over het feit dat er overheidsregels op komst zijn.
Hoe regelgeving beleggen in cryptovaluta kan beïnvloeden
Volgens Adam Reed “zijn voorschriften een goede zaak voor de sector“, omdat “veel instellingen en grotere gevestigde groepen aan de zijlijn staan“. Hij denkt dat veel van deze instellingen in cryptovaluta zouden willen investeren, maar dat een gebrek aan regelgeving dit onmogelijk maakt.
Volgens Katherine Dowling, general counsel en chief compliance officer bij Bitwise Asset Management, moet de regelgeving bovendien “een kader formuleren waarbinnen informatie wordt verstrekt.” Dowling zegt dat deze bekendmakingen zullen bijdragen tot transparantie voor de hele beleggingsklasse.
We kunnen de rol van transparantie voor institutionele beleggers niet genoeg benadrukken. Omdat instellingen risicomijdend zijn, moet elke investering een risicoprofiel hebben. Deze risicoprofielen zijn alleen mogelijk voor transparante activa, wat cryptovaluta niet zijn.
In mei, bijvoorbeeld, leidde het gebrek aan transparantie voor de algoritmische stable coin Terra USD (UST) tot massale prijsdalingen voor UST en zijn zustermunten LUNA en BTC. Een investeerder uit Chicago heeft onlangs een collectieve rechtszaak wegens effectenfraude aangespannen tegen zes risicokapitaalbedrijven die Terra-tokens steunden in de maanden na de crash.
De USDT-munt van Tether heeft onlangs problemen veroorzaakt voor de stable coin door een gebrek aan transparantie. De CFTC legde de uitgever van USDT een boete op van 42 miljoen dollar nadat het bedrijf de Commodity Exchange Act en andere CFTC-voorschriften had geschonden. En dit kwam boven op de 18,5 miljoen dollar die in februari 2021 aan de procureur-generaal van New York werd betaald. De meeste schikkingen en boetes houden verband met auditkwesties voor de bestaande kas van USDT. En dit is een voorbeeld van een probleem dat belanghebbenden willen zien aangepakt met meer cryptoregulering.
Regelgeving voor cryptovaluta en prijzen van cryptovaluta
Experts zijn het erover eens dat, tenzij er wetten komen die de rapportage en de handel in bitcoin-activa reguleren, geen van deze prijsschommelingen definitief zal zijn. Deze onzekerheid is niet houdbaar voor een grote financiële instelling. Financiële instellingen kunnen het een en ander wel omzeilen, maar dit kan enorme hoeveelheden kapitaal kosten.
Ongeacht hoe de regulering van cryptovaluta zich ontwikkelt, geloven veel deskundigen uit de sector dat toekomstig toezicht en controle uiteindelijk zullen helpen om de prijzen van digitale activa te stabiliseren.
Disclaimer
Rechtenkrant ontvangt een vergoeding van Mamba Digital Ltd voor de verspreiding van deze reclame.
Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Waarschuwing
- De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
- De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
- Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
- De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
- Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
- Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
- Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen