De Belgische Minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, kiest voor een nultolerantie voor drugsgebruikers op festivals en evenementen. Sinds de invoering van de lik-op-stukboetes voor drugsbezit op 1 januari 2022 zijn er in totaal al 7.855 boetes uitgeschreven, dit voor een totaalbedrag van maar liefst 954.625 euro. De boetes zijn afhankelijk van het type en de hoeveelheid drugs en kunnen oplopen tot 1.000 euro.
Strenge handhaving op festivals
De afgelopen tijd zijn er verschillende incidenten geweest met drugsgebruik op festivals. De zomermaanden kennen in België een scala aan muziekevenementen en de politie is alert, want er wordt vaak drugs gebruikt. Alleen al in juli 2023 zijn er 1.011 lik-op-stukboetes opgelegd voor drugsbezit op festivals. Tomorrowland, een van de bekendste festivals in ons land, zag alleen al 360 van deze boetes uitgeschreven worden. De boetes worden meestal rond festivals en evenementen of langs de invalswegen uitgeschreven. Daarbij worden drugshonden ingezet, ook bij kleinere festivals.
De meeste boetes zijn toegekend voor het bezit van cannabis. Het gaat om ongeveer 5.200 boetes van de 7.855 boetes die sinds januari 2022 zijn opgelegd. Daarna volgen xtc en MDMA (ongeveer 1.500 boetes) en cocaïne (ongeveer 1.000 boetes).
Flinke boetes voor drugsbezit op festivals
Van Quickenborne heeft onlangs de maximumbedragen voor cocaïnebezit laten aanpassen. Voor het bezit van 6 tot 10 gram cocaïne kan de boete nu oplopen tot 1.000 euro, een aanzienlijke verhoging van de voorgaande 300 euro. Deze maatregel is ingevoerd omdat in sommige gevallen de boete lager uitviel dan de straatwaarde van de drugs. Bij minder dan 6 gram cocaïne bedraagt de boete nu tot 300 euro in plaats van 150 euro. Voor cannabis kunnen de boetes tot 150 euro oplopen en voor xtc of andere synthetische drugs tot 300 euro.
Snel en effectief beboeten van drugs op festivals
De lik-op-stukboetes werden geïntroduceerd om snel en effectief op te treden tegen drugsgebruik. Bij een overtreding worden de drugs in beslag genomen en krijgt de gebruiker onmiddellijk een boete die ter plaatse via een QR-code betaald kan worden of binnen 15 dagen via een overschrijving. Dealers met grote hoeveelheden drugs komen niet voor deze boetes in aanmerking en worden strafrechtelijk vervolgd. Het is belangrijk te benadrukken dat de rechten van de verdediging intact blijven onder dit systeem. Boetes kunnen bijvoorbeeld betwist worden en er is een beroepsprocedure mogelijk als de betrapte persoon een dagvaarding ontvangt.