Dossier coronavirusIn de pers

Hoe wijzigen de coronaregels vandaag?

Vandaag stond de gedeeltelijke heropening van het onderwijs gepland (na de zogenaamde “testfase” die speciaal voor het Vlaams Gewest werd voorzien). Daarnaast heeft het uitgebreid kernkabinet nog een aantal versoepelingen voorzien die vanaf vandaag gelden. De volgende versoepelingen worden pas voorzien vanaf 8 juni. Hierdoor is er voldoende tijd om het effect van deze versoepelingen te meten, zoals het ook door de Europese Commissie wordt aanbevolen.

Schoonheidssalons, nagelsalons, kappers en tatoeagezaken openen

Vorige week mochten de meeste winkels al de deuren openen, behoudens een aantal specifieke uitzonderingen. Die uitzonderingen worden nu teruggedrongen en omvatten enkel nog:

  • Massagesalons
  • Wellnesscentra, met inbegrip van sauna’s
  • Fitnesscentra
  • Casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren

Dit wil zeggen dat deze zaken de deuren mogen openen:

  • Schoonheidssalons
  • Niet-medische pedicurezaken
  • Nagelsalons
  • Kapperszaken en barbiers
  • Tatoeage- en piercingsalons

Deze zaken moeten daarbij wel specifieke regels naleven. Deze regels gelden bovenop de bestaande regels die voor alle winkels gelden. Zo mogen ze enkel de deuren openen op afspraak en mag een klant niet langer aanwezig zijn dan strikt noodzakelijk (geen gezellige babbels achteraf, geen toegang tot een wachtzaal etc.) Wanneer de dienstverlening aan huis plaatsvindt, geldt die verplichting eveneens. Het MB verduidelijkt in ieder geval dat de wachtzaal en de toiletten gesloten moeten blijven, hoewel de toegang tot toiletten in een noodgeval wel kan worden verstrekt.

Verder moet iedereen die er aanwezig is en die ouder is dan twaalf jaar verplicht een mondmasker dragen. Enkel in het specifieke geval van gelaatsbehandelingen is de klant niet verplicht om een mondmasker te dragen. Dat zou de behandeling nu eenmaal onmogelijk maken. Ten slotte moeten de werkstations op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar worden geplaatst en mag er geen drank of voeding worden aangeboden.

Openbare markten zijn weer toegestaan

Tot vorige week waren openbare markten verboden, behalve in gemeenten zonder voedselinfrastructuur. Vanaf vandaag zijn openbare markten opnieuw toegestaan, op voorwaarde dat het om maximaal 50 kramen gaat. Ook hier gelden er strikte voorwaarden:

  • Er mag maximaal één bezoeker per 1,5 lopende meter aan het kraam worden toegestaan
  • Het mag niet gaan om brocante- of rommelmarkten (blijven verboden)
  • De marktkramers en hun personeel moeten verplicht mondmaskers dragen
  • De gemeentelijke overheid moet handhygiënemiddelen verstrekken bij de in- en uitgangen van de markt. De marktkramers doen hetzelfde aan hun kramen
  • Het is verboden om op de markten voeding of dranken te nuttigen
  • Er moet een systeem worden ingevoerd om het aantal aanwezigen op de markt te controleren en zo nodig de toegang te beperken
  • Er wordt een enkele wandelrichting voorzien die de bezoekers afleggen om langsheen de marktkramen van de toe- naar de uitgang van de markt te gaan
  • Bezoekers mogen individueel winkelen, maar per uitzondering is het voor minderjarigen mogelijk om zich te laten begeleiden door een volwassene die onder hetzelfde dak woont

Opening van culturele bezienswaardigheden en natuurbezienswaardigheden

De algemene regel blijft dat inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, recreatieve, toeristische en sportieve sector en ook horeca gesloten blijven. Voorheen was er al een uitzondering voor de (apart)hotels en de infrastructuren voor fysieke activiteiten in de buitenlucht.

Nu worden hier nog extra uitzonderingen aan toegevoegd. Ze kunnen nu de deuren openen:

  • Bibliotheken
  • Musea
  • Historische huizen en monumenten
  • Kastelen en citadellen
  • Tuinen
  • Natuurparken en natuurreservaten
  • Dierentuinen en dierenparken

Opnieuw gelden er specifieke regels met eenrichtingsaanduidingen, de verplichte ontsmetting van didactisch materiaal en de verplichting om cafetaria’s, restaurants, attracties en speeltuinen te sluiten.

Buschauffeurs hoeven geen mondmasker meer te dragen

De vakbonden bij De Lijn hebben met acties gedreigd als de buschauffeurs nog langer mondmaskers  moeten dragen. Ze vinden dat social distancing moet volstaan om hen te beschermen. Het Ministerieel Besluit geeft daar nu gehoor aan en biedt de openbare vervoersmaatschappijen nu ook een alternatieve oplossing aan. Onder twee voorwaarden zijn hun conducteurs en chauffeurs niet verplicht om een mondmasker te dragen:

  • De conducteur moet goed geïsoleerd zitten in een cabine
  • Een affiche of zelfklever moet de gebruikers van het openbaar vervoer waarschuwen dat de chauffeur of conducteur geen mondmasker draagt en aangeven wat daarvoor de reden is.

Meer genodigden op huwelijk en begrafenis

Vorige week mochten begrafenissen plaatsvinden met maximaal 15 personen en waren huwelijken enkel toegestaan in het bijzijn van de achtgenoten, de ouders, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand / de bedienaar van de eredienst. Deze regels worden nu soepeler: zowel de huwelijken als de begrafenissen mogen opnieuw plaatsvinden in het bijzijn van maximaal 30 personen.

Trainingen in open lucht zijn toegestaan

Trainingen en lessen die in georganiseerd verband in de buitenlucht plaatsvinden zijn toegestaan wanneer deze geen fysieke contacten impliceren, wanneer de afstand tussen elke persoon 1,5 meter bedraagt, wanneer het om maximaal 20 personen gaat en op voorwaarde dat er een meerderjarige toezichter of trainer aanwezig is.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft al verduidelijkt dat deze vereisten niet willen zeggen dat men bij een club moet zijn aangesloten. Het is ook hobbybeoefenaars toegestaan om zich zo te organiseren dat zij aan de voorwaarden voldoen (“georganiseerd verband”). Zij zullen dan gezamenlijk een verantwoordelijke moeten aanwijzen die zo nodig ook op het matje kan worden geroepen.

Het is een kwestie van gezond verstand. Er moet gewoon één verantwoordelijke worden aangeduid. Iemand die achteraf ter verantwoording kan worden geroepen. Dat kan bijvoorbeeld een wegkapitein zijn in het geval van wielrenners.” (Ben Weyts, Viceminister-president bevoegd voor Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand)

Meer verplaatsingen worden “essentieel”

Het verbod op niet-essentiële verplaatsingen blijft gelden, maar een aantal extra verplaatsingen worden nu wettelijk als essentieel aanzien. Zo is het iedereen nu toegestaan om zich te verplaatsen naar de zaken die opnieuw mogen openen, zoals dierentuinen, schoonheidssalons of bibliotheken. Ook een verplaatsing naar de openbare markt wordt beschouwd als een essentiële verplaatsing. Ten slotte geeft het MB concreet aan dat het toegestaan is om zich te verplaatsen in functie van vastgoedtransacties, ongeacht of het om verkoop of verhuur gaat.

Geef een reactie