Proces

Indexatie gerechtskosten en erelonen in strafzaken (oktober 2018): een overzicht

Voorafgaand aan een strafrechtelijke veroordeling zijn kosten niet ongewoon. Men heeft dan ook nood aan verslagen van medische experten, verkeersdeskundigen, vertalers, technisch specialisten, … Dergelijke gerechtskosten worden ter vergoeding vastgelegd. Minister van Justitie Koen Geens heeft nu met een nieuwe omzendbrief die gerechtskosten (eindelijk) nog eens geïndexeerd. Voor de laatste indexatie moeten we immers al vijf jaar terug in de tijd.

Indexatie van de gerechtskosten

Over het algemeen gaat het over een verhoging van 4,65% vanaf 1 januari 2018. Uiteraard hebben sommige experts mogelijks al een terugbetaling verkregen. Zij mogen echter nog steeds een aanvullende kostenstaat indienen. Ze moeten dan wel telkens refereren naar de al betaalde kostenstaat. Het indienen daarvan dient te gebeuren bij een van de griffies die ook een van de oorspronkelijke kostenstaten heeft ontvangen.

De wetgever voorziet overigens drie uitzonderingen op de algehele verhoging met 4,65%:

Kostenpost Verhoging:
Tarieven voor bloed- en speekselanalyses voor drugsopsporing + 1,99 %
Tarief voor genetische analyses + 1,99 %
Tarief voor gerechtsdeurwaarders + 2,54 %
Tarieven voor vertalers en tolken + 1,90 %

Overzicht gerechtskosten in strafzaken na indexatie 2018

Hieronder vind je een overzicht van de gerechtskosten in strafzaken, zoals aangehaald in bijlage van de ministeriële omzendbrief 131/5.

Opgelet: De nieuwe tarieven spreken van een prijs van 2,52 euro per vertaalde bladzijde die de door de gerechtelijke overheid gevorderde gerechtsdeurwaarder mag aanrekenen als gerechtskost. Een erratum verschenen in het Belgisch Staatsblad op 31 oktober 2018, past dat echter aan. Er zal niet langer een forfaitair tarief per vertaalde pagina meer zijn, waardoor de gerechtsdeurwaarder dezelfde tarieven mag aanrekenen als vertalers. Hierbij werkt men met een forfaitair tarief per woord:

  • Voor Nederlands en Frans: € 0,061 / woord;
  • Voor Fins, Lets, Ests, Sloveens, Litouws, Albanees, Maltees, Hebreeuws, Tibetaans, Turkse talen en Romatalen: € 0,095 / woord;
  • Voor andere talen: € 0,083 / woord.

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie