EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Is de drempel voor de btw-vrijstellingsregeling hoger bij een koppel?

Zoals je vast wel al weet kunnen kleine ondernemers genieten van de btw-vrijstellingsregeling. De voorwaarde is dan wel dat hun omzet op jaarbasis lager is dan € 25.000,-. Indien dit het geval is, zijn zij van een aantal btw-verplichtingen vrijgesteld. Zo mogen ze verkopen aan 0% btw. Maar hoe moet je die grens van € 25.000,- bepalen en ligt dat hoger bij een koppel?

Hoe bepaal je de grens van € 25.000 ?

De grens van € 25.000,- voor de btw-vrijstellingsregeling is een omzetgrens. Er wordt met andere woorden geen rekening gehouden met jouw kosten en uitgaven. Wel is het zo dat het gaat om de omzet van jouw btw-activiteit. De verkoop van eerdere investeringen speelt voor de bepaling van de grens van € 25.000,- dus geen rol. De grens van € 25.000,- voor de btw-vrijstellingsregeling is er bovendien één per btw-nummer.

Grens € 25.000 btw-vrijstellingsregeling hoger bij koppel?

Of de grens van € 25.000,- voor de btw-vrijstellingsregeling al dan niet hoger is bij een koppel, is afhankelijk van de praktische situatie. Indien jullie samen onder één btw-nummer werken, is dat alvast niet het geval. Dan moet er met de totale omzet die jullie beiden realiseren rekening worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan een koppel dat samen een aantal garages bezit en die garages ook samen verhuurt.

Indien jullie daarentegen elk over een eigen btw-nummer beschikken, geldt de grens van € 25.000,- per btw-nummer. In dat opzicht is het zelfs mogelijk dat de ene partner wel van de btw-vrijstellingsregeling geniet, terwijl de andere zich gewoon aan de btw-verplichtingen moet houden. Dat zal bijvoorbeeld het geval zijn indien de man ruitenwasser is onder een eigen btw-nummer en de vrouw haar eigen garages onder haar eigen btw-nummer gaat verhuren.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie