EconomieZelfstandig & Vennootschap

Is jouw klant een handelaar? Begrip ‘handelaar’ vervalt op 1 november

Voor een onderneming is het belangrijk of een klant al dan niet een handelaar is. Ten aanzien van handelaren gelden immers soepelere regels. Zo moet een handelaar sneller een factuur protesteren, kan het gaan om een impliciete aanvaarding van de algemene voorwaarden en is er bewijsrechtelijke vrijheid. Bovendien moet je een geschil voor de rechtbank van koophandel brengen. Vanaf 1 november 2018 komt het begrip ‘handelaar’ echter te vervallen. Dat staat te lezen in de recent gepubliceerde Wet tot hervorming van het ondernemingsrecht.

Handelaar wordt ondernemer

De Wet tot Hervorming van het ondernemingsrecht vervangt vanaf 1 november 2018 het begrip ‘handelaar’ door ‘onderneming’. Dat staat te lezen in het Belgisch Staatsblad van 27 april 2018. Dat is niet onbelangrijk voor ondernemingen: het begrip ‘onderneming’ is immers ruimer dan het begrip ‘handelaar’. Hierdoor kan men bij een nog grotere groep klanten beroep doen op de aangehaalde soepelere regels. Voor ondernemers die echter geen handelaar zijn, wordt het vanaf diezelfde datum dus extra opletten geblazen.

Wat zijn ondernemers?

Vanuit juridisch oogpunt vallen heel wat rechtspersonen en zelfstandigen die geen ‘handelaar’ zijn, wel onder het begrip ‘ondernemer’. Het gaat hierbij om ‘ieder persoon die zelfstandig een activiteit uitoefent’. Denk dus niet alleen aan bedrijven maar ook aan bestuurders, zaakvoerders en beoefenaars van een vrij beroep. Zelfs vzw’s en stichtingen die geen economisch doel hebben , worden als ‘onderneming’ aanzien. Hetzelfde geldt voor een maatschap. Een feitelijke vereniging wordt echter niet met een ‘onderneming’ gelijkgesteld.

Overigens zal de rechtbank van koophandel vervangen worden door de Ondernemingsrechtbank.

Belang voor algemene voorwaarden

Waarschijnlijk zal een en ander ook invloed hebben op de algemene voorwaarden van jouw onderneming. In de eerste plaats zal je ze eenvoudiger kunnen tegenwerpen aan een grotere groep klanten. In de tweede plaats komt ook het onderscheid tussen ‘handelaars’ en ‘consumenten’, zoals het in vele algemene voorwaarden is opgenomen, te vervallen. Je zal hier nu een onderscheid moeten maken tussen ‘consumenten’ en ‘ondernemingen’. Op die manier voorkom je dat je zelf de soepelere regels buitenspel zet. Tot slot zal een eventueel bevoegdheidsbeding aangepast moeten worden: we spreken niet langer van de rechtbank van koophandel maar van de ondernemingsrechtbank.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie