De burgerEconomieFinancieel & beleggingenLeven & Wonen

Mag je als verhuurder nog een bewijs van inkomen vragen?

Wanneer een kandidaat-huurder langskomt en alles blijkt te klikken, wil je natuurlijk extra garanties met betrekking tot de goede uitvoering van de overeenkomst. Een waarborg speelt hierbij een cruciale rol. Toch vragen ook veel verhuurder een bewijs dat de huurder over voldoende inkomsten beschikt om de huur te kunnen betalen. Mag dat nog, met de nieuwe Europese Privacyverordening in het achterhoofd?

Bewijs van inkomsten is geen gevoelig gegeven

De nieuwe GDPR geeft aan dat het inkomen geen gevoelig gegeven is. Ook de Privacycommissie bevestigde eerder al dat je als verhuurder een bewijs van inkomsten mag opvragen om na te gaan of de huurder zijn huur al dan niet zal kunnen betalen.

Nieuwigheid: het Vlaams huurdecreet, het Waals huurdecreet en de Brusselse ordonnantie geven ook concreet aan dat je als huurder uitdrukkelijk mag vragen naar het inkomen van de kandidaat-huurder. Daarover hoeft met andere woorden geen discussie meer te bestaan.

Opletten met discriminatie

Het bewijs van inkomen mag enkel gebruikt worden om te bepalen of de kandidaat-huurder over voldoende inkomsten beschikt om de huur te betalen. Een richtlijn is hierbij dat de huur maximaal een derde mag bedragen van de netto-inkomsten van de kandidaat-huurder. Alleen wanneer de kandidaat-huurder te weinig inkomsten heeft of geen bewijs kan of wil bezorgen, kan je weigeren om de woning aan hem of haar te verhuren. Hierbij mag je echter niet discrimineren op basis van de bron van die inkomsten. Zo zijn ook kinderbijslag, alimentatie, sociale uitkeringen en pensioen geldige inkomsten waar je rekening mee dient te houden. Discrimineren met betrekking tot het al dan niet beschikken over een arbeidscontract, mag dus niet.

Tip: vraag met andere woorden niet zomaar een ‘loonstrook’ op bij de huurder maar kies voor ‘bewijzen van inkomsten’. Op die manier kan alvast geen discriminatie verweten worden.

Extra bewijs opvragen mogelijk

In het Waals decreet is voorzien dat je als verhuurder ook mag vragen dat de kandidaat-huurder een bewijs levert van de betaling van de laatste drie huurgelden bij de vorige verhuurder. Ook in Vlaanderen en Brussel verwachten we geen problemen indien je ook dat bewijs even opvraagt bij de kandidaat-huurder. Ook hier is discrimineren echter niet toegelaten: zo mag je een kandidaat-huurder die huurde op de particuliere huurmarkt niet bevoordelen ten opzichte van een andere kandidaat-huurder die een sociale woning huurde.

In een vorig artikel hadden we het overigens al over de andere vragen die je mag stellen aan een kandidaat-huurder. Ook hier is de lijn met discriminatie steeds flinterdun.

1 reactie

  • Ik werk op zelfstandige basis, ik kan dus ook geen bewijzen van inkomsten leveren, want mijn inkomen verschil van maand tot maandma mand, ik heb wel nooit problemen met de betaling van de huur, nu zou ik wel moeten verhuizen naar een andere gemeente maar overal vragen ze loonbrieven. Er zijn mensen met een at meer dan goed I komen, die wanbetalers zijn, die met een hoog inkomen dikwijls zijn nog de ergste, want ze leven naar het goede loon dat ze krijgen, en denken pas aan wat echt betaald moet worden, als ze bijna in het rood staan. Ik zou als verhuurder geen loonbrieven vragen, dat zou voor mij geen geruststelling zijn, dat elke maand mijn huurgeld erop staat. 2 maanden borg en gelijk 1 maand huur betalen, is al genoeg bewijs dat er een inkomen is. Van mij mogen ze dit afschaffen, dat ze geen huisdieren meer mogen weigeren vind ik al heel goed.

Geef een reactie