Wanneer een bestuurder een gevaarlijke situatie op de weg veroorzaakt, zoals bruusk remmen voor een flitspaal of door abnormaal traag te rijden kan dit een boete opleveren. Dit ondervond een 53-jarige Bruggeling aan de lijve. Volgens het VTM Nieuws kan een boete voor wie te traag rijdt oplopen tot 2.000 euro. Dit is uiteraard iets dat los staat van “een bruusk remmanoeuvre” voor een flitspaal. Hoe zit dit nu juist in de praktijk?
De feiten, een kort relaas
Een Bruggeling kreeg in Knesselare een boete van 58 euro door te remmen in de bebouwde kom. De bestuurder creëerde hiermee een gevaarlijke situatie op de weg en dit om een snelheidscontrole te omzeilen, aldus het opgemaakt proces verbaal. De bestuurder was naar eigen zeggen op zoek naar een parkeerplaats, situaties die dus voor discussie vatbaar zijn.
Wettelijke grondslag
Het is als autobestuurder verboden om andere weggebruikers te hinderen door abnormaal traag te rijden zonder geldige reden, of door plots te remmen wanneer dit niet om veiligheidsredenen is. Zo luidt het Koninklijk Besluit van 1 december 1975. Sinds 31 maart 2006 werden de boetetarieven onderverdeeld in vier verschillende categorieën overtredingen. Waarbij naargelang het risico op ongevallen stijgt, ook de boetes zullen stijgen. Het geval van de Bruggeling gaat om een zogenaamde sanctie van de eerste graad. Wie een overtreding begaat, krijgt door de politie een onmiddellijke inning voorgesteld. Bij een overtreding van de eerste graad gaat die om een bedrag van 58 euro. Indien die niet betaald wordt, kan er gedagvaard worden door de rechtbank en zou de boete in uitzonderlijke gevallen kunnen oplopen tot 2.000 euro. Maar in de praktijk komt dit slechts zelden voor.
Waarover heeft VTM Nieuws het dan wel?
Een boete van 2.000 euro voor bruusk remmen of te traag rijden is dus ongetwijfeld een extreme uitzondering. Die enkel zo hoog kan oplopen bij een dagvaarding, dus na het niet betalen van de onmiddellijke inning of de daaropvolgende voorgestelde minnelijke schikking. Ter informatie: de minimumsnelheid geldt enkel op onze autosnelwegen. Deze minimumsnelheid bedraagt 70 km/u en jaarlijks schrijft de politie zo’n 150 boetes uit voor te traag rijden op de autosnelweg. Nog zo’n 500 boetes worden uitgeschreven voor het hinderen van andere bestuurders door abnormaal traag te rijden of plots te remmen zonder geldige reden. Dit zal steeds tot een administratieve sanctie van 55 euro leiden.