Staat & Bestuur

Koksijdse tweedeverblijfstaks voor tweede keer ongrondwettig

De gemeente Koksijde heft een tweedeverblijfstaks op niet-inwoners die in de gemeente Koksijde een tweede verblijf hebben. Het gaat dan om de typische vakantiewoningen of om de appartementen aan de dijk. Deze tweedeverblijfstaks werd eerder al ongrondwettig verklaard en nu gebeurde dat ook voor een tweede keer.

De tweedeverblijfstaks in Koksijde was eerder al ongrondwettig

De gemeente Koksijde heft een speciale tweedeverblijfstaks voor niet-inwoners die er een tweede verblijf hebben. Volgens de gemeente Koksijde maken toeristen, die in steeds grotere getale aanwezig zijn, immers ook gebruik van de aanwezige faciliteiten en moeten zij daar dus ook voor betalen. Een bijzondere situatie, want voor inwoners van Koksijde wordt er 0% gemeentebelasting geheven. Het louter meedragen aan de kosten van de aanwezige faciliteiten, lijkt dan ook moeilijk die ongelijke situatie te verantwoorden. Uiteindelijk kwam de zaak bij het Hof van Cassatie te liggen die inderdaad oordeelde dat het ongrondwettig was, aangezien er een niet-verantwoord onderscheid wordt gemaakt tussen inwoners en niet-inwoners. Op basis van die uitspraak volgden nadien nog verschillende gelijkaardige uitspraken van de lagere rechters. Het toont aan dat ook creatieve werkwijzen, bijvoorbeeld door wel gemeentebelasting te heffen en vervolgens vrijstellingen toe te kennen, eveneens ongrondwettelijk zijn.

Nieuwe motivering tweedeverblijfstaks in Koksijde

Op basis van de uitspraak van het Hof van Cassatie en de daaropvolgende uitspraken van lagere rechters, ondernam de gemeente Koksijde toch een tweede poging. De gemeente Koksijde koos voor een andere motivering van haar tweedeverblijfstaks. In haar nieuwe motivering heeft de gemeente het niet alleen over de financiering van de “hoge kosten van de gemeentelijke voorzieningen van een badplaats”, maar zegt het dat het doel van de tweedeverblijfstaks “het residentieel karakter van Koksijde waarborgen” is. De beroepsrechter oordeelde ook hier dat er geen sprake is van een verantwoordbaar onderscheid. Vooral het feit dat de financiën van de gemeente Koksijde het niet verantwoorden dat een groep onevenredig moet opdraaien voor de infrastructurele kosten, was een doorn in het oog van de beroepsrechter. Hiermee is de gemeente Koksijde nu terug bij af: geen gemeentebelasting voor inwoners én geen tweedeverblijfstaks.

 

Geef een reactie