BoeteGevangenisstrafStraf

Dronken of geïntoxiceerd achter het stuur: een wereld van verschil

Alcoholintoxicatie en dronkenschap worden in de volksmond al eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het zeker geen synoniemen, want zowel strafrechtelijk als verzekeringstechnisch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Zo zit je liever geïntoxiceerd dan dronken achter het stuur. Maar uiteraard kan het ook alle twee tegelijk.

Alcoholintoxicatie en dronkenschap zijn geen synoniemen

Alcoholintoxicatie is een objectieve en meetbare toestand. Hierbij gaat de politie na hoeveel alcohol in het bloed of in de adem zit. Vervolgens wordt het bekomen resultaat vergeleken met wat wettelijk toegestaan is. Voor bestuurders is er bijvoorbeeld een wettelijke limiet van 0,22 mg alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht (of 0,5 gram alcohol per liter bloed).

Dronkenschap is dan weer een subjectieve toestand die niet eenvoudig meetbaar is en duidt op de situatie waarin iemand de blijvende beheersing verliest ten gevolge van alcoholische invloeden. De rechtspraak formuleert het als volgt:

De toestand van een persoon die onder invloed van drank is in die mate dat hij zijn daden niet langer blijvend beheerst, zonder noodzakelijkerwijs het besef van zijn daden verloren te hebben.”

Dronkenschap moet dan worden vastgesteld aan de hand van uitwendige tekens. Denk daarbij aan verwarring, een waggelende gang, bloeddoorlopen ogen of een dubbelslaande tong. Op basis van de vaststellingen van de politie, waarbij er vaak wordt gevraagd om op een rechte lijn te lopen, wordt de staat van dronkenschap vastgesteld. De staat van dronkenschap beperkt zich overigens niet alleen tot alcoholgebruik, maar kan ook het gevolg zijn van de inname van geneesmiddelen of drugs.

Het is dus niet omdat een ademtest alcoholintoxicatie uitwijst, dat je je in een staat van dronkenschap bevindt. Maar het kan ook omgekeerd zijn: iemand kan dronken zijn zonder positief te blazen of door slechts één glaasje gedronken te hebben.

Verschillende strafrechtelijke vervolging

In de eerste plaats heeft het onderscheid voornamelijk te maken met de strafrechtelijke vervolging. Bij alcoholintoxicatie is de sanctie afhankelijk van het aantal promille alcohol. In het beste geval (0,5 tot 0,8 promille) kom je er vanaf met een minnelijke schikking (“boete”) van 240 euro. Via verschillende grenswaarden wordt dat bedrag vervolgens opgetrokken tot een minnelijke schikking van 1.600 euro. Pas wanneer je meer dan 1,5 promille blaast (ongeveer 8 tot 14 glazen), is zo’n minnelijke schikking niet meer mogelijk en moet je voor de rechtbank verschijnen. De rechter kan dan een boete van 1.600 euro tot 16.000 euro uitspreken en een rijverbod opleggen tot 5 jaar. Voor professionele bestuurders zijn afwijkende en strengere regels van toepassing.


Tip: bespaar tot 400 euro in 4 minuten

Een autoverzekering is meer dan gewoon een verplicht nummertje. Het houdt je uit de rats en zorgt ervoor dat je na een ongeval niet wordt gepluimd. Toch wil dat niet zeggen dat je te veel moet betalen voor je autoverzekering. De praktijk leert dat je tot 400 euro kan besparen door over te stappen. Via de vergelijkingstool van mefirst.be vind je meteen de goedkoopste én beste autoverzekeraar.


Verkeer je daarentegen in een staat van dronkenschap? Dan is een minnelijke schikking steeds uitgesloten, ongeacht de hoeveelheid alcohol in het bloed. Dan moet je steeds voor de rechtbank verschijnen en krijg je een boete van 1.600 tot 16.000 euro opgelegd. De strenge vervolging van dronkenschap heeft te maken met die subjectieve toestand, waaruit volgt dat de verkeersdeelnemer een gevaar is voor zichzelf en zijn omgeving. De regel geldt daarom ook ongeacht het type voertuig, want een beschonken fietser kan bij hogere aanrijdingssnelheden perfect een autobestuurder om het leven brengen of andere weggebruikers in gevaar brengen.

Gevolgen voor de verzekering

Wanneer je als autobestuurder een ongeval veroorzaakt, zal de BA-verzekering in principe de aansprakelijkheidskosten dekken. Omdat het bij alcoholintoxicatie slechts gaat om een objectieve toestand die niet meteen aangeeft dat je een gevaar vormt voor je omgeving, kan de verzekeraar die schadevergoedingen niet verhalen. Wel mag de verzekeraar de verzekeringsovereenkomst opzeggen. Zeker bij een tweede schadegeval gebeurt dat wel vaker, waarna de moeilijke zoektocht begint naar een nieuwe verzekeraar die de bestuurder voor een hoge premie wil verzekeren.

In het geval van dronkenschap is de situatie anders. Ook in dat geval zal de BA-verzekeraar de slachtoffers steeds uitbetalen, opdat zij toch meteen een vergoeding krijgen. De verzekeraar heeft dan echter het recht om (een deel van) de schadevergoeding terug te vorderen en dit tot maximaal 31.000 euro. Uiteraard zal de verzekeraar de verzekeringsovereenkomst opzeggen.

Weet wel dat er voor andere verzekeringen, zoals de omniumverzekering of de bestuurdersverzekering (eigen letsels), andere regels gelden. Dan staat er in de polisvoorwaarden altijd opgenomen dat de verzekeraar geen schade zal vergoeden bij dronkenschap, maar vaak is ook alcoholintoxicatie uitgesloten. De persoonlijke schade is dan voor eigen rekening.

Geef een reactie