Straf

Kwaadwillig verkeer belemmeren: vanaf nu strengere straffen

Wie kwaadwillig het verkeer belemmert, bijvoorbeeld door een wegblokkade op te stellen in het kader van een syndicale actie, riskeert vanaf nu strengere straffen.  Dat staat te lezen in de nieuwe wet ter verbetering van de verkeersveiligheid (BS 15 maart 2018). De nieuwe sancties zijn niet min.

Toepassingsgebied

De sancties met betrekking tot het kwaadwillig belemmeren van het verkeer zijn van toepassing op het belemmeren van:

  • Het verkeer op de weg(en);
  • Het verkeer op de spoorweg(en);
  • Het verkeer op de binnenwateren;
  • Het verkeer op zee.

Geldboete en gevangenisstraf

Bovendien voorziet de wetgever nu in een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar voor de kwaadwillige belemmering van het verkeer door:

  • Het stellen van iedere belemmerende handeling die een aanslag uitmaakt op de weg, de kunstwerken of het materiaal; en
  • Het stellen van handelingen die het verkeer gevaarlijk kan maken of ongevallen kan veroorzaken.

Wanneer iemand het verkeer belemmert met een voorwerp, bijvoorbeeld de plaatsing van een houten afrastering, voorziet de wetgever in een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden. Ook een geldboete van 26 tot 1.000 euro behoort tot de mogelijkheden.

Wat betreft het kwaadwillig belemmeren van het verkeer op de weg of op de spoorweg, spreekt de wetgever van een gevangenisstraf van acht dagen tot twee maanden en een geldboete van 26 tot 500 euro.

Bovendien kan ook het rijbewijs worden ingetrokken wanneer iemand kwaadwillig het verkeer belemmert. Wel kan deze onmiddellijke intrekking enkel bevolen worden door de procureur des Konings of door de procureur-generaal bij het Hof van Beroep.

Ruimere straffen

Aangezien de wetgever vindt dat het kwaadwillig belemmeren van het verkeer zo’n grote impact heeft op de verkeersveiligheid, breidt het het straffenarsenaal verder uit.

Zo zal de rechter ook een rijverbod kunnen opleggen van minimaal acht dagen tot vijf jaar of zelfs levenslang.

De nieuwe regeling verscheen op 15 maart 2018 in het Belgisch Staatsblad en is retroactief van toepassing vanaf 15 februari 2018.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie