EconomieFeaturedFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Like a boss: 4 tips om fiscaal voordelig een kraamcadeau te geven

In principe zijn geschenkjes die je aan personeelsleden toekent een voordeel van alle aard. Loon dus, waardoor er belastingen worden geheven en er RSZ verschuldigd is. In sommige gevallen kan een cadeau toch fiscaal voordelig worden gegeven. De typische kerstgeschenkjes zijn daar een voorbeeld van.

Maar wat is er nu mooier dan de geboorte van een prachtige zoon of een lieve dochter? Gelukkig kan je ook fiscaal voordelig een kraamcadeau geven. Maar dan moet er wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Onderstaande 4 tips helpen jou alvast verder.

# 1. Beperk het bedrag van het geschenk

In uitzonderlijke gevallen zijn geschenken toch vrijgesteld van belastingen. Dan moet het wel gaan om een zogenoemd sociaal voordeel. Een kraamcadeau bij de geboorte van een kind kan zo’n sociaal voordeel zijn. Op voorwaarde althans dat het een “gering cadeau” is. Ook de RSZ waarschuwt dat het kraamcadeau “gering” moet zijn opdat het om een “aanvulling van het wettelijk kraamgeld” zou gaan (lees: vrijgesteld van RSZ-bijdragen).

Het “gering” karakter heeft niks te maken met de afmetingen of de uitstraling van het geschenk. Het maakt dus niet uit of het nu om een geboortestoeltje of om een babydekentje gaat. Het gering karakter slaat immers op de waarde van het kraamcadeau: het mag een maximale waarde hebben van €50,-. Dat staat ook te lezen in de circulaire nr. Ci.RH.242/554.090 (AOIF 28/2002) dd. 16.12.2002.

# 2. Vermeld het kraamcadeau op de loonfiche

Indien de waarde van het kraamcadeau gering is, is het niet onderhevig aan belastingen en RSZ-bijdragen. Daarom denken werkgevers al eens dat het niet op de loonfiche moet worden vermeld. Dat klopt niet: ook geboortegeschenken met een geringe waarde moet je nog steeds op de loonfiches vermelden. Ook op de individuele rekening moet het kraamcadeau worden opgenomen.  Je kan het in principe samen met andere premies e.d. opnemen, maar om de duidelijkheid niet te schaden kan het toch aangewezen zijn om het niet onder één benaming te groeperen. Kies dan voor een duidelijke omschrijving zoals geboortepremie, kraamcadeau meisje of geboortegeschenk.

Indien het kraamcadeau geen geringe waarde heeft (> €50,-) gaat het om een belastbaar voordeel van alle aard. Voor de werknemer is het voordeel van alle aard dan wel belastbaar, terwijl het voor de werkgever alsnog aftrekbaar is. Dan moet het cadeau op de fiches 281.10 en 325.10 worden opgenomen om een bijzondere aanslag geheime commissielonen te voorkomen.

# 3. Btw niet aftrekbaar

Kraamcadeaus met een geringe waarde zijn voor de werkgever niet aftrekbaar. En omdat het om een individueel sociaal voordeel gaat, is ook de btw niet aftrekbaar. Houd daar vooral rekening mee indien je beroep doet op een buitenlandse leverancier. De buitenlandse leverancier zal immers geen btw aanrekenen en ook de prijs exclusief btw afficheren. Via de btw-aangifte zal je echter nog steeds de btw moeten voldoen.

# 4. Kraamcadeau mag ook geldelijk zijn

Houd je je liever niet bezig met het vinden van een geschikt kraamcadeau en de btw-verrekening ervan? Dan mag je ook gewoon een geldelijke geboortepremie toekennen. Voor zo’n geldelijke geboortepremie gelden dezelfde voorwaarden als voor een fysiek kraamcadeau. Ook hier beperk je het met andere woorden tot €50,-.

Kies je toch liever voor een fysiek kraamcadeau? Dan is Kraam-Cadeau.nl een aanrader. Hier kan je immers zakelijke geboortegeschenken bestellen en ze bovendien ook voorzien van het bedrijfslogo. En dat kan tellen!


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie