De burgerDossier coronavirusIn de persPrivacy

Mag een kassabediende je handtas wel controleren?

Door de coronamaatregelen gebeurt het veeleer vanop een afstand en gaat de kassierster niet meer in je handtas grabbelen, maar het blijft in veel winkels de gewoonte dat er aan de kassa wordt gevraagd om even de inhoud van je handtas te tonen. Sommige klanten houden liever een veilige afstand van de kassabediende, maar durven niet te weigeren. Toch ben je helemaal niet verplicht om je tas te tonen, laat staan om de kassabediende er even in te laten snuisteren.

Uitgangscontrole mag enkel onder voorwaarden

Het is voor winkels toegestaan om een uitgangscontrole uit te voeren. Als klant kan je dan ook worden gevraagd om je rugzak of tas even te tonen. Het kassapersoneel van de winkel mag echter zo’n uitgangscontrole niet uitvoeren. Enkel een interne bewakingsdienst of een externe bewakingsonderneming mag dat doen op voorwaarde dat ze over een bewakingsvergunning beschikken. Bovendien mag het niet op systematische wijze gebeuren, maar enkel als er ook effectief een vermoeden van diefstal is.

Niet alleen heb je dus het recht om de uitgangscontrole door de kassabediende te weigeren, bovendien kunnen zij ook tegen administratieve sancties aanlopen. Het gaat om een inbreuk op de privacy en daarvoor kan je een klacht neerleggen bij de FOD Binnenlandse Zaken. Als je weigert je tas te tonen, mag men uiteraard ook niet de uitgang blokkeren.

Wanneer mag het wel?

Als er een vermoeden van diefstal is, mag een bewakingsdienst je wel vragen om je tas te tonen. Gelet op het recht op privacy mag je dit nog steeds weigeren. Zij mogen je bovendien ook niet van je vrijheid beroven, waardoor je nog steeds het recht hebt om de winkel te verlaten. Bij ernstige vermoedens staat het hen natuurlijk vrij om de politie te contacteren.

Dit is wel anders wanneer je op heterdaad wordt betrapt. Dan mag men je wel ter plaatse houden. Ook dan mag je nog steeds weigeren om je persoonlijke bezittingen voor onderzoek af te staan. Men kan dan wel de politie contacteren. Zij hebben wel het recht om je persoonlijke bezittingen te controleren. In dat geval kan je niet weigeren.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

2 reacties

  • Ik wordt een paar maal in de week bij de kassa gevraagd de inhoud van de tas te laten zien. Ik ben vaste klant en vind het schandalig dat ik als (in mijn beleving) dief wordt aangezien. Hoewel dit bij elke klant aan de kassa wordt gevraagd. Vandaag vroeg men om in mijn handtas te mogen kijken. Dit heb ik geweigerd. Ik vind het te privé (niet dat ik wat te verbergen heb). Ik had al eerder een klacht ingediend bij de winkel, maar ga dit maar weer opnieuw doen. Je jaagt klanten weg zo…klantvriendelijk is het totaal niet.

  • Beste,

    Ik maak dit regelmatig mee bij een grote supermarktketen. Alhoewel ik regelmatige klant ben, wordt mij regelmatig gevraagd mijn handtas te openen en zelfs uit te laden of onbewaakt achter te laten bij de ingang. Ik heb gezegd dat ik dit niet doe vermits er geen bewaking is. Zij hebben mij gezegd dat ze de toegang kunnen weigeren. Ik heb besloten er niet meer te gaan winkelen. Overal hangen camera’s in deze supermarkt, waarom vertrouwen ze daar niet op?
    Of zoeken ze een andere oplossing. Dit is zeer klantonvriendelijk.

Geef een reactie