Werk & SociaalWerk en ontslag

Mag ik de sociaal controleur filmen tijdens een controle?

Iedereen weet dat agenten niet graag worden gefilmd. Er zijn nu eenmaal weinig mensen die graag worden gefilmd tijdens de uitoefening van hun job. En al zeker niet als ze er niet behoorlijk wat aan verdienen. Het filmen van agenten is echter principieel toegestaan, hoewel zeker niet zomaar alles kan. Mogen ook de heren en de dames van de sociale inspectie worden gefilmd? Ja, want de regels zijn gelijklopend met de regels voor het filmen van politieagenten. Het belangrijkste is dat je het onderzoek niet verstoort.

Hoge bewijswaarde van het proces-verbaal van de sociaal inspecteur

Wanneer een sociaal inspecteur over de vloer komt, stelt hij wellicht een proces-verbaal op. Dit proces-verbaal heeft een bijzondere bewijskracht, althans op voorwaarde dat het binnen veertien dagen vanaf de dag na de vaststelling van de inbreuk aan de vermeende dader wordt meegedeeld. Deze bijzondere bewijskracht houdt in dat een rechter aanneemt dat deze vaststellingen waar zijn, behalve als kan worden bewezen dat ze onwaar zijn.

In feite wordt de sociaal inspecteur dus op zijn woord geloofd, net zoals dat bijvoorbeeld het geval is wanneer een politieagent een proces-verbaal opstelt. Wie het proces-verbaal wil aanvechten, moet al een strafklacht omwille van valsheid in geschrifte indienen. En dat levert maar zelden het verhoopte resultaat op, want ook daaraan kleeft een wel heel grote bewijslast.

Filmen van agenten is toegestaan

Het is dan ook niet onlogisch dat steeds meer werkgevers zich afvragen of ze het verloop van een controle door de sociale inspectie mogen filmen, bijvoorbeeld met hun smartphone. Deze discussie leeft ook bij de politie-inspecteurs die steeds vaker worden gefilmd tijdens een interventie. Hoewel agenten dat niet graag hebben, is het filmen van zo’n interventie toegestaan. De beelden mogen echter enkel voor eigen gebruik worden aangewend. Ze mogen bijvoorbeeld niet worden gedeeld via sociale media. Dat werd eerder al door het Antwerpse hof van beroep bevestigd (arrest van 19 februari 2020). Anderzijds mogen agenten de camera van degene die filmt niet zomaar afnemen. Daarover lees je meer in ons eerder artikel, waarbij agenten in zo’n situatie werden veroordeeld voor gebruiksdiefstal.

Ook filmen van de sociaal inspecteur is toegestaan

Zo gaat het ook bij het verloop van een controle van de sociale inspectie: de werkgever mag de controle en de controleur filmen, maar enkel voor eigen gebruik. Hieronder valt ook de persoonlijke bewijsverschaffing. De werkgever moet er wel voor zorgen dat hij het verloop van de controle niet hindert, want dat is strafbaar. De correctionele rechtbank van Charleroi heeft daarvoor al een handelszaakbezoeker veroordeeld. Er was toen wel sprake van een combinatie van factoren, zijnde hinderlijk filmen en het fysiek belemmeren van de controle. Het louter vanop een afstand filmen en de inspecteurs verder hun werk laten doen, zal geen problemen opleveren. Gooi de beelden gewoon niet op sociale media en bewaar ze voor jezelf of je advocaat.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie