De burgerOvereenkomsten

Mag mijn kotbaas zomaar de prijzen verhogen?

Niet alleen de energieprijzen zijn de afgelopen tijd gestegen, maar ook de kotprijzen. Ook voor studenten die al een kot hadden, lopen de kosten op. Dat komt omdat veel kotbazen hun huurprijzen indexeren. De energieprijzen doen de index stijgen en zo wordt ook het kot flink duurder. Kotbazen mogen de huurprijzen verhogen en indexeren, maar moeten wel rekening houden met een aantal regels.

Huurprijs indexeren is toegestaan

De verhuurder mag de huurprijs een keer per jaar indexeren, ten vroegste op de verjaardag van de huurovereenkomst. Een huurovereenkomst die is aangegaan op 15 september 2021 kan dus op 15 september 2022 worden geïndexeerd. Enkel als het huurcontract de mogelijkheid tot indexering uitsluit, is indexeren niet toegestaan. De indexering gebeurt verder niet automatisch, de verhuurder moet de huurder hier schriftelijk van op de hoogte brengen. De indexering mag ook enkel gebeuren op basis van het gezondheidsindexcijfer en niet op basis van een andere index. Hoe dan ook geldt dat de verhuurder niet verplicht is om de huurprijs te indexeren. Hij kan de huurprijs ook maar een beetje verhogen.

Kosten voor energie verhogen kan niet zomaar

Naast de huurprijs kunnen ook de extra kosten worden aangepast. Daarbij zijn er verschillende manieren waarop dit kan worden geregeld. Sommige kotbazen werken bijvoorbeeld met een voorschot of een provisie, met op het einde van het jaar de eindafrekening. Het voorschot kan dan niet eenzijdig worden verhoogd, maar wel in overeenstemming. Hoe dan ook is het goed om hierover na te denken, want door de oplopende energieprijzen zal de eindafrekening fors hoger uitvallen. Door het voorschot te verhogen, voorkom je verrassingen bij de eindafrekening. Als je volgend jaar hetzelfde kot huurt, kan het voorschot wel worden aangepast.

Er zijn ook verhuurders die werken met een forfait. Dit staat los van het werkelijke verbruik. Het forfait kan te ruim zijn of niet voldoende ruim, dat maakt niet uit. Het forfait hoeft ook niet alleen voor energie te gelden, maar kan bijvoorbeeld ook gelden voor de eindschoonmaak, het internet, het schoonmaken van de gemeenschappelijke delen en dergelijke meer. Tijdens het huurcontract kan de kotbaas het forfait niet eenzijdig aanpassen. Als je volgend jaar hetzelfde kot huurt, kan het forfait wel worden aangepast.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie