Werk & SociaalWerk en ontslag

Vanaf 2023 is zaterdag geen werkdag meer

Met ingang van 1 januari 2023 is zaterdag in ons land niet langer een werkdag. Of toch niet als het gaat over de berekening van de werkdagen in de Arbeidsovereenkomstenwet. Het klinkt een onbenullige wijziging, maar het heeft wel praktische gevolgen voor wie zijn arbeidsovereenkomst wil opzeggen.

Gevolg voor opzegging arbeidsovereenkomst en motivering ontslag om dringende reden

Een eerste gevolg is er voor de opzeggingstermijn bij het opzeggen van een arbeidsovereenkomst. Als zo’n opzeggingsbrief per aangetekende post wordt verzonden, heeft dit uitwerking op de derde werkdag na de datum van de verzending. Tot op heden telt ook de zaterdag mee. Enkel de zondagen en de feestdagen tellen niet mee.

Door de genoemde wijziging zal zaterdag niet langer meetellen. Dat is ook het geval als er binnen de onderneming op zaterdag wordt gewerkt. Een soortgelijk gevolg is er bij een ontslag om dringende reden. Daar geldt er namelijk een termijn van drie werkdagen om het ontslag te motiveren. En ook daar zal zaterdag niet langer meetellen.

Momenteel is het zo dat bij een opzeggingsbrief die ten laatste op woensdag is verzonden (op een week zonder feestdagen) de opzegging op maandag ingaat. Vanaf volgend jaar zal dit pas op dinsdag zijn, omdat de zaterdag niet langer meetelt.

Met ingang van 1 januari 2023

De nieuwe regel geldt pas vanaf 1 januari 2023, wat een zondag is. Zaterdag 31 december 2022 telt dus nog steeds mee als een werkdag. Oudejaarsavond is namelijk niet een van de tien wettelijke feestdagen in ons land. Vanaf zaterdag 7 januari 2023 zijn zaterdagen dan geen werkdagen meer.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Geef een reactie