BoeteStraf

Mijn auto is weggesleept: wat moet ik nu doen?

Als je auto zich niet meer bevindt op de plek waar je hem hebt achtergelaten, zijn er twee mogelijkheden: je auto is gestolen of hij is weggesleept. Om je ervan te vergewissen dat je auto niet gestolen is, bel je daarom eerst even naar de lokale politie. Zij kunnen het een en ander nagaan en je informeren. De vervolgstappen zullen per situatie verschillen.

Auto is getakeld door een inbreuk op de verkeerswetgeving

Als de auto werd weggetakeld door een verkeersinbreuk, bijvoorbeeld omdat je ergens parkeerde waar dit niet is toegestaan, zal de politie aangeven welke takelfirma daarvoor is ingeschakeld en waar de auto nu te vinden is. Het afhalen kan je nu gewoon afhandelen met de takelfirma. Je kan de auto in samenspraak met hen ophalen en later zal de nummerplaathouder de factuur ontvangen. Dit omvat dan uiteraard niet alleen de takel- en bewaringskosten, maar natuurlijk ook een boete voor de verkeersinbreuk waarvoor de auto werd weggesleept.

Auto is administratief getakeld

Soms kan het dat de auto administratief is getakeld. In zo’n geval heb je geen verkeersovertreding begaan, maar diende de auto wel weggehaald te worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je ergens reglementair geparkeerd was, maar de brandweer de parkeerplaats nodig had om iemand uit een gebouw te evacueren. In zo’n geval zal de auto verplaatst zijn naar een andere reglementaire parkeerplaats in de buurt. Uiteraard moet je dan geen boete betalen, maar je zal wel even moeten nagaan waar je auto te vinden is.

De kosten voor de takeldiensten moet je in dit geval niet zelf betalen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als je administratief wordt getakeld omdat een vergunningshouder (bv. een verhuisfirma) de parkeerplaats nodig had, maar jij er eerder reglementair geparkeerd was dan dat hij de verplichte borden had geplaatst. De vergunningshouder moet in dat geval de takelkosten betalen.

Auto is getakeld bij een inbeslagname

Daarnaast kan de auto in beslag zijn genomen. In dit geval zal de politie je een formulier moeten bezorgen vooraleer je de auto terug kan krijgen. De takel- en bewaringskosten dienen dan meteen bij de takeldienst te worden vereffend.

Wanneer een auto in beslag is genomen, komen er hoe dan ook extra formaliteiten bij de afhandeling kijken. Een auto die bijvoorbeeld in beslag is genomen omwille van niet-verzekering kan pas terug worden gekregen wanneer wordt bewezen dat er nu wel een verzekeringsovereenkomst is afgesloten en dat alle beslag- en bewaringskosten zijn betaald. Het lokale commissariaat zal je hierover informeren.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie