EconomieZelfstandig & Vennootschap

Nederlandse ondernemers staan te popelen om Belgische bedrijven over te nemen

Een bedrijfsovername kan een complex proces zijn, waarbij het vinden van de juiste koper cruciaal is. In België is er slechts één echt platform waarop bedrijven te koop kunnen worden aangeboden, maar in de praktijk zijn er vooral horecabedrijven op te vinden. Onder andere daarom kan het interessant zijn om een bedrijf op een Nederlands overnameplatform aan te bieden. In dit artikel bespreken we waarom een bedrijfsovername via een Nederlands platform voordelig kan zijn. Daarnaast benoemen we ook een aantal juridische aandachtspunten waar je maar beter rekening mee kunt houden.

Voordelen van een Nederlands overnameplatform

Een bedrijf aanbieden op een Nederlands platform kan zorgen voor een groter bereik. Je bereikt namelijk Nederlandse (en vaak ook Belgische) kandidaat-overnemers. Het aantal ondernemers ligt in Nederland veel hoger dan in België. En het land telt ook meer inwoners. Er zijn met andere woorden meer kandidaat-overnemers en dus is de kans groter dat je een geschikte partij vindt. Voor de waardebepaling maakt het op zich weinig uit, maar de uiteindelijke overnameprijs kan wel hoger liggen als je verschillende kandidaat-overnemers tegen elkaar kunt uitspelen. Nederlandse ondernemers staan bovendien bekend om hun grote investeringsbereidheid en hebben vaak veel middelen tot hun beschikking. Dit maakt het voor Belgische bedrijven extra aantrekkelijk om zich op de Nederlandse markt te richten en om hun onderneming op een Nederlands overnameplatform aan te bieden.

Eenvoudige communicatie

Een groot voordeel van een Nederlands platform is dat het natuurlijk Nederlandstalig is. Het is makkelijk in gebruik. Het kan zelfs een voordeel zijn ten opzichte van een Belgisch platform waarop ook Franstalige kandidaat-overnemers te vinden zijn. Met Nederlandstalige kandidaat-overnemers is het eenvoudig onderhandelen en communiceren. Er zijn weliswaar cultuurverschillen tussen België en Nederland, maar deze zijn over het algemeen niet zo groot dat ze bij een bedrijfsovername daadwerkelijk voor problemen zorgen. Omwille van deze en andere redenen kan het met andere woorden aantrekkelijk zijn om een Belgische onderneming op een Nederlands platform aan te bieden.

Juridische tips voor een succesvolle bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername zijn er juridische aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om een goede overeenkomst op te stellen, een overeenkomst waarin de afspraken tussen de koper en de verkoper duidelijk worden vastgelegd. Toch is het niet alleen de feitelijke overname die goed op papier moet worden gezet. Ook tijdens de onderhandelingen zijn goede afspraken onmisbaar. Dit begint met onder meer een geheimhoudingsverklaring en een intentieverklaring. Hoewel een intentieverklaring nog geen echte overnameovereenkomst is, legt het toch al een duidelijke intentie vast. Hierdoor kunnen de onderhandelingen niet zomaar, zonder een goede reden, worden stopgezet. Ook kan er niet zomaar worden afgeweken van een aantal basisafspraken die reeds in de letter of intent zijn opgenomen.

Ten slotte is het aan te raden om juridisch advies in te winnen, zeker bij een internationale bedrijfsovername. Dit geldt ook voor de kandidaat-overnemer die bijvoorbeeld te maken krijgt met een Belgische vennootschapsvorm en met ons arbeidsrecht. Dit vormt een extra obstakel dat echter zeker niet onoverkomelijk is.

Geef een reactie