BelastingenDe burgerEconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Notaris moet fiscus op de hoogte brengen bij verkoop onroerend goed

Vanaf 1 april 2020 zijn notarissen verplicht om de fiscus op de hoogte te brengen wanneer ze een akte opstellen over de vervreemding of hypothecaire aanwending van schepen, vaartuigen en onroerende goederen. De fiscus kan die informatie gebruiken om de Brusselse gewestbelastingen te heffen. Notarissen die dat niet doen, zijn zelf aansprakelijk voor de betaling van die belastingen.

Informatieplicht voor notaris en persoonlijke aansprakelijkheid

De Brusselse ordonnantie voorziet in een verplichting voor notarissen om de fiscus op de hoogte te brengen wanneer hij een akte maakt over de vervreemding of de hypothecaire aanwending van:

  • Onroerende goederen, zoals huizen of bedrijfsgebouwen
  • Schepen
  • Vaartuigen

Wanneer de notaris de fiscus niet op de hoogte brengt, is hij zelf persoonlijk aansprakelijk. Dat wil zeggen dat de fiscus de Brusselse gewestbelastingen en de bijbehorende bedragen bij de notaris kan verhalen. De persoonlijke aansprakelijkheid van de notaris is wel beperkt tot:

  • De waarde van het vervreemde goed of de waarde van de hypothecaire inschrijving;
  • Min de sommen waarop in zijn handen beslag onder derden werd gelegd.

Belangrijke informatie voor de fiscus

De informatie van de notaris kan de fiscus gebruiken voor de vestiging van belastingen. Vooral voor de eigenaarsbelasting, een forfaitaire gewestbelasting voor gezinshoofden, bedrijven en zelfstandigen, is het een belangrijke bron van informatie.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie