Zowat iedere onderneming heeft tegenwoordig een eigen website. Logisch, want zo’n website kadert meestal in een bredere marketing- en communicatiestrategie. Het is de veruitwendiging van de bedrijfsidentiteit en dus volkomen uniek. Toch roept het vragen op, zeker indien je een website laat maken door een externe ontwikkelaar: heb je er wel zomaar alle rechten toe?
Het harde werk van een webontwikkelaar
Wat mensen zien in een website, is de identiteit van het bedrijf. Leuke teksten, handige tools en fijne kiekjes. Maar wat daarachter verscholen zit, de zogenaamde broncode? Die gaat voor hen volledig verloren. Het is ook hier dat we het auteursrecht situeren: de ontwikkelaar is wel degelijk de auteur van de achterliggende code. Iedere ontwikkelaar heeft zijn eigen manier van codes schrijven en dat verdient de nodige bekroning. Aan die bekroning kan je niet zomaar toornen. Een code kopiëren? Dat is schending van zijn auteursrecht.
Opgelet met auteursrechten
Wanneer je als ondernemer zelf een webontwikkelaar in dienst neemt, stelt zich geen probleem. In dat geval is er een vermoeden dat de auteursrechten automatisch aan jouw onderneming zullen toebehoren. Wie echt zeker wilt zijn specificeert dit ook in de tewerkstellingsovereenkomst.
Wanneer je een freelancer in dienst neemt, ligt de situatie opnieuw anders. Tenzij anders overeengekomen werd, beschik je in dat geval enkel over een gebruiksrecht. Je bent in dat geval geen eigenaar van de broncodes, maar mag de website wel gebruiken voor jouw onderneming.
Gebruiksrecht is zelden voldoende
Het gebruiksrecht geeft jou dan wel de toelating om de broncodes te gebruiken en de website aan te passen, bijvoorbeeld door een pagina toe te voegen of foto’s te plaatsen, maar niet om de broncodes zelf aan te passen. Wanneer we de broncode zelf aanpassen om bijvoorbeeld de functionaliteiten en tools te wijzigen, dan mag dat niet zomaar zonder de toestemming van de auteur. In theorie zou je dan zijn toestemming moeten vragen, waarna hij in een sterke positie staat om natuurlijk de nieuwe opdracht in de wacht te slepen. Geeft hij geen toestemming? Dan moet je een nieuwe ontwikkelaar aanstellen die helemaal opnieuw begint. Allesbehalve voordelig, maar dat weet je waarschijnlijk al.
Zorg voor een waterdicht contract
De oplossing? Een waterdicht freelance-contract. In die overeenkomst specificeer je dan duidelijk dat alle auteursrechten aan jouw onderneming worden overgedragen en dat alle aanpassingen mogelijk zijn, ook zonder toestemming of medeweten van de ontwikkelaar. Zo ben je steeds zeker van jouw stuk.