De burgerEconomiePrivacyZelfstandig & Vennootschap

Ook een gestolen laptop is een datalek: zo voorkom je gegevensverlies

Vaak worden persoonsgegevens niet alleen op servers opgeslagen, maar ook lokaal. Dit is bijvoorbeeld het geval als je adres- en mailgegevens op een laptop of een USB-stick opslaat. Wanneer je zo’n laptop verliest of als een laptop wordt gestolen, is er sprake van een datalek. Dergelijke datalekken moet je melden bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Er zijn gelukkig verschillende manieren om het risico op verlies of diefstal te beperken. We leggen het voor je uit.

Meldplicht bij een gestolen laptop en datalekken voorkomen

In België is het verplicht om datalekken te melden. Het datalekbegrip wordt heel ruim gedefinieerd, waardoor zo’n melding al snel noodzakelijk is. Eigenlijk is dit al het geval van zodra persoonsgegevens in handen kunnen vallen van derden, bijvoorbeeld wanneer je een laptop met daarop persoonsgegevens achterlaat op de trein. Dergelijke datalekken moeten in een intern register worden geregistreerd. Wanneer het waarschijnlijk is dat de inbreuk een risico inhoudt op de rechten en vrijheden van de betrokkenen, is het ook nodig om de GBA op de hoogte te brengen. Dit moet binnen 72 uur na de gegevensinbreuk gebeuren. Wanneer het risico heel groot is dat de rechten en vrijheden van de betrokkenen worden geschonden, moeten ze ook persoonlijk op de hoogte worden gebracht.

Na een datalek zal de GBA een onderzoek instellen. Het kan zelfs boetes opleggen als blijkt dat je onvoldoende maatregelen hebt getroffen om de persoonsgegevens te beschermen. Ook het beveiligen tegen het verlies of de diefstal van fysieke gegevensdragers is immers nodig.

Fysieke beveiliging van gegevensdragers

Er zijn gelukkig verschillende manieren om gegevensdragers te beschermen. In de eerste plaats is het mogelijk om trackers te gebruiken. Dergelijke trackers bevestig je aan koffers of tassen en helpen je om je waardevolle spullen terug te vinden. Een voorbeeld hiervan is de Belkin Secure AirTag die je kan kopen op de website www.smartphonehoesjes.nl.

Uiteraard is het nog steeds beter om de diefstal te voorkomen. Dat doe je door een laptopslot, een zogenaamd Kensingtonslot, te gebruiken. Met een stalen kabel maak je de laptop vast aan een paal of een verankerd bureau. Thuis kan je de laptop dan weer opbergen in een speciale laptopkluis. Voor onderweg bestaan er kleine alarmsystemen die automatisch afgaan als een tas uit je hand wordt gerukt. Er weerklinkt dan een luid geluidssignaal dat iedereen in de buurt alarmeert. Dieven laten de tas dan snel weer vallen en zetten het op een lopen.

Smartphones kunnen eveneens persoonsgegevens bevatten en ook hiervoor bestaan er oplossingen. Voor sommige smartphones bestaan er handige koordhoesjes die een diefstal helpen te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is het Samsung Galaxy S21 FE hoesje ‘iMoshion Backcover met koord Samsung Galaxy S21 FE’. Je hangt je smartphone dan om je nek in plaats van het in je tas of broekzak te steken. Hierdoor heb je je smartphone steeds binnen handbereik en wordt het minder eenvoudig gestolen.

Softwarematige beveiliging

Op je laptop kan je volgsoftware installeren. Deze volgsoftware helpt IP-adreslocaties te achterhalen en zal de laptop indien nodig bevriezen. Op MacBooks is deze software alvast geïnstalleerd, maar op Windows-laptops dien je het zelf te installeren. LoJack is een bekende leverancier van na-diefstalsoftware voor laptops.

Natuurlijk is het raadzaam om de laptop met een goed en sterk wachtwoord te beveiligen, maar zelfs dan is de veiligheid niet altijd gegarandeerd. Gegevensdiefstal voorkom je door gevoelige informatie te versleutelen. Zelfs als de laptop wordt gestolen, kan de dief niet met de gegevens aan de haal. Voorbeelden van goede software voor het versleutelen van gegevens zijn BestCrypt, SafeBoot en SecurDataStor.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie