De burgerLeven & Wonen

Op weg naar een recordaantal voorzorgsvolmachten in 2018?

De afgelopen vier jaar lieten al 86.122 Belgen een voorzorgsvolmacht opstellen. Dat staat te lezen in een persbericht van Minister van Justitie Koen Geens. Via zo’n voorzorgsvolmacht wil men de eigen financiële toekomst veilig stellen, ook wanneer men wilsonbekwaam wordt. Dit jaar zijn we zelfs (opnieuw) op weg naar een recordaantal voorzorgsvolmachten. Het aantal nieuwe voorzorgsvolmachten stijgt immers jaar na jaar.

Voorzorgsvolmacht en wilsonbekwaamheid

In België zijn ongeveer 100.000 mensen wilsonbekwaam. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen met dementie en comapatiënten, maar ook om mensen met psychische stoornissen of met een mentale handicap. Hun geestelijke situatie laat hen niet toe om zelf contracten af te sluiten of hun financiën te beheren. Er wordt voor hen een bewindvoerder toegewezen die zowel de financiële transacties zal uitvoeren als een aantal andere beslissingen in het belang van de wilsonbekwame zal nemen.

Een voorzorgsvolmacht zorgt ervoor dat je, nog voor er sprake is van wilsonbekwaamheid, de gevolgen van de wilsonbekwaamheid zelf kan regelen. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren met de beleggingen? Het voorzorgsvolmacht zorgt ervoor dat alles reeds duidelijk op papier staat.

Uitbreiding voorzorgsvolmacht op komst?

Momenteel kan je in de voorzorgsvolmacht enkel maatregelen nemen wat de financiële transacties betreft. Minister van Justitie Koen Geens diende echter recent een wetsontwerp in waarbij men ook andere toekomstkeuzes vooraf kan vastleggen. Zo zou men in de toekomst ook kunnen kiezen naar welk rusthuis men zal gaan of bij welke dokter men verder behandeling zal genieten. Volgende week wordt het voorstel ingeleid in het parlement.

Een voorzorgsvolmacht biedt zekerheid voor enkele heel ingrijpende toekomstkeuzes. Op die manier kan iemand zijn toekomst grotendeels in handen houden wanneer hij of zij wilsonbekwaam wordt. Gaande van rusthuiskeuze, beleggingen en vrijetijdsinvulling tot dokterskeuze, schenkingen en successieplanning.” (Koen Geens, minister van Justitie)

Jaarlijkse stijging aantal voorzorgsvolmachten

Elk jaar opnieuw kiezen steeds meer mensen voor een voorzorgsvolmacht. In 2014, toen de voorzorgsvolmacht in september werd ingevoerd, ging het nog ‘maar’ om 1.522 voorzorgsvolmachten. In 2016 waren dat er 19.038 en vorig jaar liep het cijfer op tot 28.644. Op 17 september 2018 noteerden we tot slot al 24.986 nieuwe voorzorgsvolmachten. Er wordt aangenomen dat dat cijfer dit jaar vlot de grens van 30.000 zal overschrijden.

Geef een reactie