ConsumentEconomie

Op zondag shoppen: kansen en regelgeving

De eindejaarsperiode is in zicht en voor veel winkeliers betekent dit een kans om extra omzet te genereren, bijvoorbeeld door hun deuren ook op zondag te openen. Toch kan dat niet zomaar, want ten aanzien van het personeel geldt er een algemeen verbod op zondagsarbeid. Toch zijn er wel degelijk kansen die voor het grijpen liggen. In dit artikel bekijken we wat er mogelijk is.

Werken op zondag kan (niet)

In principe is zondagsarbeid in België verboden. Je kunt dus niet zomaar ineens aan het personeel vragen – laat staan ze dwingen – om op zondag te werken. Echter, er zijn uitzonderingen die winkeliers kunnen benutten. Zo mogen bepaalde winkels wel op zondag geopend zijn. Daar kan het personeel dan het hele jaar door op zondag worden ingeschakeld. Het gaat onder meer om slagerijen, bakkerijen, tabakswinkels, dagbladondernemingen en bloemenwinkels. Ook voor onder andere kleinhandelszaken, kapperssalons in badplaatsen en meubelwinkels gelden er uitzonderingen. Daar kan het personeel 39, of in het geval van de meubelwinkels zelfs 40, zondagen per jaar worden ingeschakeld. Ook voor de kerstperiode zijn er uitzonderingen. De kleinhandelszaken kunnen het personeel bijvoorbeeld op de zondag voor Kerstmis en op twee andere zondagen naar keuze inschakelen.

Rechten van werknemers respecteren

Er is met andere woorden wel degelijk wat mogelijk voor winkeliers die tijdens de kerstperiode op zondag de deuren willen openen. Echter, het personeel heeft ook rechten waar je rekening mee moet houden. Zo moet de werknemer natuurlijk zijn loon krijgen, maar daarnaast ook een halve dag of een volledige dag inhaalrust. De duur van de inhaalrust is afhankelijk van hoelang de werknemer heeft gewerkt op zondag (minder dan vier uur of meer dan vier uur). Er zijn bovendien duidelijke regels over wanneer deze inhaalrust moet worden opgenomen. Houd er daarnaast rekening mee dat, indien er sprake is van overuren, ook een overloon aan 100% én betaalde inhaalrust moet worden toegekend. Bij dit alles moet rekening worden gehouden met de geldende cao’s.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie