EconomieFinancieel & beleggingen

Parket van Brussel opent onderzoek naar te hoge dossierkosten ING

Banken trachten hun inkomsten op steeds creatievere manieren te vergaren. Waar banken vroeger al tevreden waren met de hypothecaire rente, gaan ze bij de huidige rentevoeten steeds vaker over tot dossierkosten. Net omdat deze kosten een hoge vlucht namen en sommige banken al 750 euro dossierkosten aanrekenden, heeft men die dossierkosten in 2017 beperkt. Nu heeft de Economische Inspectie aan het parket van Brussel een dossier overgemaakt over inbreuken van de bank ING.

Maximale dossierkosten voor woonlening

Voor het opmaken van een hypothecaire lening en het aanvragen van de nodige documenten mag een bank wel degelijk dossierkosten aanrekenen. Dit moet wel beperkt zijn tot maximaal 500 euro. Voor overbruggingsleningen zonder hypotheek gaat het om een beperking tot 300 euro en bij interne herfinancieringen zijn de dossierkosten maximaal begrensd op 50% van de kosten voor een gewone lening. De redenering is dat een bank bij interne financiering al over veel gegevens beschikt en dus ook minder tijd nodig heeft. Er gelden wel uitzonderingen voor herfinancieringen die binnen het jaar plaatsvinden. Ook bij een aantal andere transacties zijn er overigens maximale bedragen van toepassing, bijvoorbeeld bij het lichten van opties.

Herfinanciering van een hypothecaire lening

Herfinancieringen worden steeds vaker gebruikt om een oud krediet tegen een nieuwe en lagere interestvoet te vervangen. In feite betaal je dan de lening voortijdig terug, wat een bank niet mag weigeren. Wel mag de bank vragen om een (maximaal begrensde) wederbeleggingsvergoeding te betalen. Om die terugbetaling te financieren, maak je gebruik van een nieuw krediet. Door de lage interestvoeten is het, ondanks de wederbeleggingsvergoeding en eventuele dossierkosten, vaak toch een interessante piste.

Inbreuken bij ING

Volgens onderzoek van de Economische Inspectie zou de bank ING te hoge dossierkosten aangerekend hebben bij de herfinanciering van woonleningen. Bij dergelijke herfinancieringen bij dezelfde financiële instellingen mogen de dossierkosten in geen geval meer dan 250 euro bedragen, terwijl ING 500 euro aanrekende. De Economische Inspectie heeft een onderzoek geopend en het dossier overgemaakt aan het Brusselse parket.

ING heeft hier nog niet over gecommuniceerd en is niet bereikbaar voor commentaar. Intern mailverkeer dat Het Laatste Nieuws in handen kreeg, toont wel aan dat ze er niet meteen van wakker liggen en spontaan de coronakaart gebruiken:

Ik denk niet dat de maatschappij nu wakker ligt van dossierkosten. Ik stel voor dat we zeggen dat we nu 100% focus leggen op de klant in deze tijden van corona… en dat we later zullen antwoorden.”

Dus niets expliciets vermelden van de dossierkosten. Of we kunnen ook opteren om de vraag niet te beantwoorden?” (Interne mails ING, zoals gepubliceerd door Het Laatste Nieuws)

 


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie