Dossier coronavirusIn de pers

Pleziervaart en brandingsporten verboden door coronamaatregelen

De coronamaatregelen hebben niet alleen effect op het land, want ook voor de watersport geldt er een verbod. Het gaat om een verbod op alle vormen van pleziervaart op zee, ongeacht of ze individueel, privé, in groep of bedrijfsmatig worden uitgevoerd.

Vaarverbod pleziervaart

De FOD Mobiliteit heeft nu bekend gemaakt dat de maatregelen die sinds zaterdag 14 maart van toepassing zijn ook gelden binnen de Belgische territoriale wateren van de Noordzee. Hierdoor geldt er een vaarverbod voor pleziervaart op zee. Het gaat om een algemeen verbod dat ook geldt voor individuen. Alle examens worden eveneens geannuleerd, zowel professioneel als recreatief. Volgende examens gaan dus niet door en zijn uitgesteld tot minstens 3 april 2020:

  • Beperkt stuurbrevet
  • Algemeen stuurbrevet
  • Yachtman
  • Yachtnavigator
  • Radarbrevet

Wanneer de examens opnieuw kunnen doorgaan, zal men contact opnemen om een nieuwe datum vast te leggen.

Verbod op brandingsporten op zee

De FOD Mobiliteit verduidelijkte intussen dat het verbod ook geldt voor alle brandingsporten. Deze brandingsporten, zoals paddleboarden of kitesurfen, mogen dus niet langer gebeuren binnen de Belgische territoriale wateren van de Noordzee. Ook hier maakt het niet uit of dergelijke brandingsporten individueel of in groep worden uitgeoefend.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie