EconomieLandbouw en dieren

Ponyrijden op de kermis? Binnenkort verboden in Brussel

In het Brussels gewest zal het binnenkort verboden zijn om kermisattracties te organiseren of uit te baten waarin pony’s en/of paarden gebruikt worden ter vermaking van het publiek. Stevige geldboetes moeten het verbod kracht bijzetten.

Verbod ponyrijden kermis: Brussel als eerste regio

De bevoegdheid om al dan niet een verbod op te leggen, rust bij de regio’s. Wel kunnen gemeenten al langer zelf beslissen of ze de praktijk al dan niet verbieden. Brussel is de eerste regio waarin het verbod ook effectief formeel wordt ingevoerd. Bij een overtreding kan de geldboete oplopen tot 2.000 euro.

Alleen verbod ponyrijden op kermis? Nog heel wat onduidelijkheden

De huidige ordonnantie laat nog heel wat ruimte voor interpretatie. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk wat de ordonnantie aanziet als attractie: vallen alleen pony’s en paarden die vastgemaakt worden aan een (ronddraaiende) attractie onder het verbod of ook pony’s en paarden die in een open ruimte ter rijdier worden aangeboden?

Wat betreft de definitie van kermis is er een gelijkaardige onduidelijkheid. In de memorie wordt wel gesteld dat het verbod op ponyrijden niet van toepassing zou zijn bij tijdelijke evenementen, opvoeringen of wedstrijden waaraan pony’s en/of paarden deelnemen. Uit de tekst van de eigenlijke ordonnantie is dat echter niet duidelijk te herleiden.

Daarom zullen de Brusselse gemeenten spoedig een brief ontvangen met de noodzakelijke informatie en verduidelijking omtrent het verbod van pony’s op de Brusselse kermissen.

Vanaf wanneer?

Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer het verbod zal toegepast worden. Voor de vaststelling van die datum is een bijkomstig uitvoeringsbesluit noodzakelijk. Op basis van het Ontwerp van de Ordonnantie zouden we kunnen stellen dat men 1 januari 2019 als streefdoel opperde, maar in de praktijk blijft dat toch nog koffiedik kijken. In de praktijk wil de Brusselse regering de sector wel voldoende tijd geven om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving.

Geef een reactie