EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Slechts één zakengeschenk per persoon per jaar toegestaan voor btw-aftrek

Wanneer je een geschenk koopt voor een zakenrelatie, dan is dat voor de directe belasting voor 50% aftrekbaar. Voor de btw gelden dan weer andere regels. Met circulaire 2017/C/32 werden de regels voor die btw-aftrek aangescherpt.

Vroegere regeling

In de vroegere regeling kon je de btw op de aankoop van het relatiegeschenk voor 100% aftrekken op voorwaarde het geschenk minder kostte dan vijftig euro exclusief btw per zakenrelatie per jaar. Hierbij maakte het niet uit hoeveel relatiegeschenken je kocht per persoon per jaar, zolang je maar onder de grens bleef van vijftig euro. Die grens van vijftig euro exclusief btw is echter niet van toepassing voor de aftrekbaarheid van 50% voor de directe belastingen. Ook daar brengt de circulaire 2017/C/32 geen verandering in.

Nog slechts één geschenk

De nieuwe circulaire 2017/C/32 heeft de regels voor de btw-aftrek nu aangescherpt. Zo is het aantal zakengeschenken per zakenrelatie per jaar nu beperkt tot één stuk.  Waar je vroeger bijvoorbeeld perfect drie geschenken van vijftien euro kon geven, is dat nu niet langer toegelaten. De btw-aftrek is nu beperkt tot één geschenk per zakenrelatie, zonder dat de totale kostprijs van dat geschenk meer mag bedragen dan vijftig euro exclusief btw. Geef je meerdere geschenken zonder de grens van vijftig euro te overschrijden? Dan zal de btw op één van die geschenken niet recupereerbaar zijn. Voor de aftrekbaarheid in de directe belastingen maakt de circulaire echter geen verschil uit.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie