De burgerEconomieFiscaalLeven & Wonen

Vanaf aanslagjaar 2019: belastingvermindering voor adoptiekosten

Ouders die een kind wensen te adopteren, staan tegenover heel wat adoptiekosten. Ze moeten dan ook zelf de volledige adoptieprocedure bekostigen. Zeker bij een interlandelijke adoptieprocedure kunnen die kosten sterk oplopen. De wetgever kent nu een (beperkte) belastingvermindering toe voor deze adoptiekosten. De belastingvermindering is van toepassing vanaf aanslagjaar 2019.

Lijst met adoptiekosten voor belastingvermindering

De wetgever geeft zelf aan wat hij begrijpt onder de zogenaamde adoptiekosten. Hiervoor maakt de wetgever een onderscheid tussen de zogenaamde “binnenlandse adoptie” en de “interlandelijke adoptie”.

Komen in aanmerking voor belastingvermindering bij binnenlandse adoptie:

  • De kosten voor de geschiktheidsprocedure;
  • De kosten die aangerekend worden door de (in België) erkende adoptiedienst.

Komen in aanmerking voor belastingvermindering bij een interlandelijke adoptie:

  • De kosten voor de geschiktheidsprocedure;
  • De kosten die aangerekend worden door de in België erkende adoptiedienst;
  • De dossierkosten in het land van herkomst, op voorwaarde dat de adoptie in België wordt erkend (of uitgesproken wordt bij vonnis);
  • De kosten voor 1 heen- en terugreis door de adoptieouder(s) naar het land van herkomst van het adoptiekind, op voorwaarde dat de adoptie in België wordt erkend (of uitgesproken wordt bij vonnis);
  • De vervoerskosten van het adoptiekind naar de woonplaats van de adoptieouder(s), op voorwaarde dat de adoptie in België wordt erkend (of uitgesproken wordt bij vonnis);
  • De verblijfskosten van de adoptieouder(s) in het land van herkomst van het adoptiekind, op voorwaarde dat de adoptie in België wordt erkend (of uitgesproken wordt bij vonnis).

Belastingvermindering voor adoptiekosten

De belastingvermindering is van toepassing in het belastbaar tijdperk waarin de adoptieprocedure wordt beëindigd. De gedane adoptiekosten van dit tijdperk en de daarop voorafgaande tijdperken kunnen dan ingebracht worden.

De belastingvermindering voor adoptiekosten is gelijk aan 20% van de adoptiekosten met een maximale grens van 6.150 euro (aanslagjaar 2019, te indexeren) per adoptieprocedure. Wordt de adoptieprocedure ingezet door twee belastingplichtigen? Dan dient het maximumbedrag ook tot de helft beperkt te worden (3.075 euro voor aanslagjaar 2019).

Opgelet: de Koning moet nog verdere regels uitvaardigen. Zo kan er bijvoorbeeld een grens vastgelegd worden voor de verblijfskosten in een bepaald land of kan ook aangegeven worden wanneer de adoptieprocedure als beëindigd moet aanzien worden.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie