Medewerkers moeten thuis al eens zakelijk bellen. Misschien lezen ze op de trein nog wel even hun mails? In dat geval is een smartphone van het werk geen onlogische beslissing. Indien zij er echter ook privé van gebruik kunnen maken, komt het voordeel van alle aard al snel boven water. Via een split bill kan je dat echter voorkomen. Via een nieuwe circulaire schept de fiscus duidelijkheid.
Geen voordeel van alle aard
Indien een werknemer met de GSM van het werk ook privé mag bellen, gaat het in principe om een belastbaar voordeel van alle aard. Echter is dat niet het geval indien de medewerker zijn privégesprekken zelf moet betalen, bijvoorbeeld door het gebruik van een dual sim. In de praktijk kan je dus overeenkomen dat de werkgever alleen de kosten voor het professionele gebruik van de GSM voor zijn rekening neemt door te kiezen voor een abonnement met een maximaal bedrag. De werknemer moet bij een overschrijding bijpassen.
Indien er gekozen wordt voor zo’n split bill, is er geen sprake meer van een voordeel van alle aard en dit niet alleen voor het abonnement zelf maar ook voor het toestel. Bovendien moet de werkgever niet bijhouden welke gesprekken al dan niet beroepsmatig waren.
Wel is het zo dat er aan een aantal voorwaarden moet voldaan zijn. In de Circulaire 2018/C/63 van 24 mei 2018 geeft de fiscus nu de twee kernvoorwaarden weer.
Voorwaarden voor voorkomen voordeel van alle aard bij split billing
In de eerste plaats moet het privégebruik rechtstreeks aan de werknemer gefactureerd worden. Het is dus niet zo dat de werkgever het privégebruik mag doorrekenen aan de werknemer. Is dat wel het geval? Dan spreekt de fiscus niet van split billing en is er toch sprake van een voordeel van alle aard, zelfs wanneer de werkgever twee facturen ontving en de privéfactuur doorrekende.
In de tweede plaats zal de werkgever moeten aantonen dat het opgelegde maximumbedrag ook ernstig is. De werkgever moet met andere woorden aantonen dat er wel degelijk zoveel beroepsgebruik is. Dit moet de werkgever zowel doen voor het internet- als voor het telefonieabonnement.
Weet dat ook een dual sim aan die voorwaarden kan voldoen, op voorwaarde dat de ene sim privé en de andere beroepsmatig wordt gebruikt en er voldaan is aan bovenstaande voorwaarden.