De burgerLeven & Wonen

Steeds meer huurcontracten voor korte duur: wat moet je weten

Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch kwam recent met harde cijfers naar buiten: de meeste woninghuurcontracten die in België worden afgesloten zijn zogenaamde “korte huurcontracten”. Wat moet je als huurder weten over deze korte huurcontracten?

Voordeel voor de verhuurders

Veel verhuurders zien zo’n kortlopend contract (max. 3 jaar) als voordeel ten opzichte van langere huurcontracten met een negenjarige periode. Zo kunnen ze het huurcontract eenvoudiger opzeggen om zelf de woonst te betrekken, het te verkopen aan gunstige voorwaarden of om een andere huurder te zoeken. Meestal zien ze het kortlopend huurcontract als een soort van proefperiode die ze nadien nog één keer kunnen verlengen.

Verhuurder moet nog steeds opzeggen

Soms denken huurders nogal eens dat het contract automatisch afloopt na het verstrijken van de afgesproken termijn. Dat is echter niet het geval: de verhuurder moet ook bij kortlopende huurcontracten nog steeds tijdig opzeggen (principe: opzegperiode van drie maanden). Doet hij dat niet? Dan mag je er gewoon vanuit gaan dat het gaat om een klassiek negenjarig woninghuurcontract.

Vanaf dan kan je het contract bovendien ook opzeggen zonder termijn of vergoeding indien de verhuurder het contract niet liet registreren. Extra voordelen, dus.

Weet dat er bovendien ook plannen zijn om het contract van korte duur vroeger opzegbaar te maken in het Vlaams Gewest. Dit recht zou enkel aan de huurder toekomen. Momenteel gelden deze nieuwe spelregels nog niet (verwacht: vanaf 1 september 2018).


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie