Straf

Bingoavond organiseren? Dan heb je maar beter een vergunning

De omzendbrief uit 1996 was hopeloos verouderd, waardoor een wijziging zich opdrong. Met de omzendbrief van 5 december 2017 (kienspelen of bingo) komt daar nu verandering in. De omzendbrief heeft een duidelijke boodschap: kienspelen en bingo’s vallen ook onder de Kansspelwet.

Onderhevig aan Kansspelwetgeving

De wetgever is alvast duidelijk: het spelletje bingo valt onder de Kansspelwet. Dat is ook logisch: er vallen geldelijke of materiële prijzen te winnen én er is ook een inzet. Van zodra er een winstelement is, spreken we dan ook over een kansspel. Om zo’n kansspel te organiseren, moet je dan ook over een vergunning of geldige toestemming beschikken.  Dat is trouwens helemaal niet nieuw: de Omzendbrief bevat enkel en alleen een overzicht van de toepasselijke wetgeving en verduidelijkt dat kienspelen geen loterijen (meer) zijn.

Prioritaire behandeling door het Parket

Wat wel nieuw is: inbreuken zullen nu prioritair behandeld worden door het parket of de politiediensten. Een vastgestelde inbreuk zal dan ook nog maar zelden geseponeerd worden. Overtreders zullen hierbij een geldboete en/of een gevangenisstraf riskeren. Je hebt met andere woorden maar beter een vergunning of geldige toestemming.

Men viseert onder andere tornooien, cash-games en de publiciteit voor illegale websites die fungeren als sponsor. De Omzendbrief verwijst organisaties met vragen expliciet door naar de Kansspelcommissie die deze vlot zal beantwoorden.

Geef een reactie