Straf

Strengere straffen voor rijden zonder rijbewijs

De Verzamelwet Verkeersveiligheid heeft al heel wat strafbepalingen aangepast, zoals die voor het moedwillig belemmeren van het verkeer of voor het rijden onder invloed. Ook wat betreft het rijden zonder rijbewijs zijn er strengere straffen van toepassing. De wetgever is opmerkelijk streng voor begeleiders en recidivisten. De wijzigingen treden meteen in werking.

Mogelijkheid tot gevangenisstraf

Naast de bestaande boete voor het rijden zonder rijbewijs, introduceert de wetgever nu ook de mogelijkheid tot het uitspreken van een gevangenisstraf. De wetgever stelt immers vast dat steeds meer bestuurders zonder rijbewijs deelnemen aan het wegverkeer.

Zo voorziet de Wegverkeerswet een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar en een geldboete die van tweehonderd tot tweeduizend euro oploopt, in volgende gevallen:

  • Het besturen van een motorvoertuig zonder houder te zijn van een geldend rijbewijs dat daartoe vereist is;
  • Het besturen van een motorvoertuig zonder de voorwaarden of beperkingen van het rijbewijs na te leven;
  • Het afleggen van een valse verklaring om de afgifte van het rijbewijs te bekomen;
  • Het besturen van een motorvoertuig terwijl de bestuurder lijdt aan aandoeningen of lichaamsgebreken die hem daartoe ongeschikt maken of indien de bestuurder niet voldaan heeft aan een opgelegd geneeskundig onderzoek.

Strenge sanctie voor begeleider

Wanneer jouw rijbewijs ingetrokken is en je toch als begeleider plaatsneemt met het oog op scholing van een andere bestuurder, riskeer je eveneens strengere straffen. Vroeger was hier al een maximale gevangenisstraf van één jaar van toepassing, nu wordt die opgetrokken tot twee jaar. Ook een boete tot tweeduizend euro en een rijverbod van drie maanden tot levenslang, behoren tot de mogelijkheden.

Strengere sancties bij recidive

De wetgever gaat eveneens strenger optreden tegen zij die hervallen in het gedrag. Wie binnen een termijn van drie jaar opnieuw geen geldig rijbewijs kan voorleggen, riskeert dan ook strengere straffen. Hiervoor worden bovenstaande straffen verdubbeld.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie