De burgerLeven & Wonen

Student in Brussel: zoek het label ‘kwaliteitsvolle studentenwoning’

De Brusselse Minister van Huisvesting heeft de opdracht gekregen om een label te ontwerpen voor zogenaamde “kwaliteitsvolle studentenwoningen”. Dankzij zo’n label zou de kotstudent (en zijn of haar ouders) meer zekerheid moeten krijgen over de kwaliteit van de studentenkamer. De praktische uitwerking staat nog niet op scherp, maar we kunnen wel al een en ander meegeven.

Verhuurder moet het label aanvragen

De aanvraag van het label moet door de verhuurder gebeuren. Hiervoor zal de Minister van Huisvesting een aanvraagformulier laten ontwerpen. Bij die aanvraag zal de verhuurder allerhande documenten moeten voegen, gaande van het energieprestatiecertificaat tot communicatie over de huurprijs en lasten.

Opgelet: om kans te maken op zo’n label moet de studentenwoning verhuurd worden onder het stelsel van studentenwoninghuurovereenkomst. Een klassieke woninghuurovereenkomst of een overeenkomst van medehuur, volstaat hier niet.

Beoordelingscriteria zijn er nog niet

Om het label toe te kennen zal het studentenverblijf moeten voldoen aan de elementaire verplichtingen inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting. Ook moet het in orde zijn met alle brandveiligheidsvoorschriften.

Verder kan het nog aangevuld worden met de verplichting van een kwalitatieve evaluatie door een woninginspecteur. Die inspecteur zal in dat geval een analyse moeten maken van de voorzieningen, de energieprestaties, de akoestiek, de aansluitingsmogelijkheden en de nabijheid.

Of dat ook het geval zal zijn en wat de exacte criteria zullen zijn, dat kunnen we nog niet meegeven.

Er komt een speciale website

Ook zal er een speciale website komen met daarop alle gelabelde studentenwoningen. Iedere woning zal voorzien worden van extra informatie. Het is niet alleen een vorm van transparantie voor de kandidaat-huurders, maar moet als extra promotiekanaal ook verhuurders aanmoedigen om hun woningen aan te passen aan de moderne kwaliteitsvereisten.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie