Dit jaar viert de zorgvolmacht haar tiende verjaardag. Een decennium waarin dit juridische instrument zich heeft ontpopt tot een essentieel onderdeel in de zorg en vermogensplanning. Maar wat is een zorgvolmacht precies en hoe functioneert het in de praktijk? In dit artikel duiken we dieper in de zorgvolmacht, het gebruik van de zorgvolmacht en het belang van de zorgvolmacht.
Wat is een zorgvolmacht?
Een zorgvolmacht is een document waarin je iemand aanwijst om beslissingen over jouw vermogen en persoonlijke zorg te nemen, voor het geval je daar zelf niet meer toe in staat bent. Het stelt je in staat om proactief maatregelen te treffen voor situaties waarin je door ziekte, ongeval of ouderdom niet langer in staat bent om je eigen belangen te behartigen. De zorgvolmacht kan zowel betrekking hebben op financiële zaken als op de persoonlijke verzorging. In de zorgvolmacht kun je de volgende zaken regelen:
- Daden van beheer (in stand houden van het vermogen, bijvoorbeeld verhuren van een appartement)
- Daden van beschikking (daden die het vermogen aantasten, zoals een schenking doen)
- Zaken die betrekking hebben op de persoon (verplegers toegang geven tot de woning, wensen ten aanzien van een verzorgingsinstelling …)
Belang van de zorgvolmacht
De afgelopen tien jaar is het belang van de zorgvolmacht reeds veelvuldig gebleken. In de eerste plaats biedt het een alternatief voor de bewindvoering, een gerechtelijk proces dat in werking treedt bij onbekwaamheid. Dan zal iemand anders voor jou beslissen, ongeacht wat jouw eerdere wil was. Met een zorgvolmacht houd je zelf de controle over wie jouw belangen zal behartigen en hoe. Dit zorgt voor gemoedsrust en verzekert dat jouw wensen gerespecteerd worden.
Opstellen van een zorgvolmacht
Als je op dit moment nog wilsbekwaam bent, kun je in principe zelf een zorgvolmacht opstellen. Toch is het aan te raden om een zorgvolmacht op te laten stellen door de notaris, want dit biedt verschillende voordelen. De notaris zorgt voor een document dat juridisch waterdicht is, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Bovendien krijg je bij de notaris een juridische en fiscale check-up. De notaris kan ook adviseren over eventuele wijzigingen in je testament of huwelijkscontract. Het opstellen van een zorgvolmacht is in ieder geval maatwerk. De volmacht kan variëren van het geven van bepaalde specifieke bevoegdheden aan één persoon tot het aanstellen van meerdere personen voor verschillende taken. Het is belangrijk dat de zorgvolmacht aansluit bij jouw persoonlijke situatie en wensen.
Daarnaast is het aan te raden om de zorgvolmacht te registreren in het CRL (Centraal Register voor Lastgevingen). Een geregistreerde zorgvolmacht biedt meer zekerheid, omdat het blijft werken na de wilsonbekwaamheid. Je kunt deze registratie niet zelf uitvoeren, maar je moet je hiervoor wenden tot de griffie van de rechtbank. Als je de zorgvolmacht door de notaris laat opstellen, kan de notaris dit voor jou regelen.
Het opstellen van een zorgvolmacht bij een notaris is sinds 1 januari 2023 onderhevig aan een vast ereloon. Het gaat om 195 euro. Bij twee lastgevers gaat het om 295 euro. Daarnaast rekent de notaris vaak nog dossierkosten aan. Volgens Fednot schommelen deze tussen de 200 en 300 euro. Reken ook nog op 15 euro voor de inschrijving van een lastgever in het CRL, een registratiebelasting van 50 euro en 50 euro recht op geschriften. Je betaalt dus ongeveer 510 tot 725 euro voor het opstellen van een zorgvolmacht bij de notaris.