De burgerFeaturedOvereenkomsten

Volgend jaar nieuwe opzeggingsregels voor verzekeringen

Vanaf 1 oktober 2024 treden er nieuwe regels in werking die het voor consumenten makkelijker maken om hun verzekeringsovereenkomsten op te zeggen. Deze verandering, vastgelegd in de Wet van 9 oktober 2023 tot vereenvoudiging van de opzeggingsregels voor verzekeringsovereenkomsten, is een belangrijke stap naar meer flexibiliteit en transparantie in de verzekeringswereld.

Vereenvoudiging van de opzeggingsprocedure

De nieuwe wet die reeds in oktober 2023 is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, introduceert een vereenvoudigde procedure voor het opzeggen van verzekeringsovereenkomsten. Het doel is om het voor consumenten eenvoudiger te maken om over te stappen naar een andere verzekeraar, wat zou moeten leiden tot meer concurrentie, lagere prijzen en een betere dienstverlening.

Tot nu toe vereiste de opzegging van een verzekeringsovereenkomst een aangetekende brief, een deurwaardersexploot of een opzeggingsbrief met ontvangstbevestiging. Vanaf oktober 2024 zal het ook mogelijk zijn om de opzegging te regelen via een elektronische aangetekende zending of een digitale omgeving met elektronische ondertekening. Deze wijziging maakt de opzegging toegankelijker en past in het hedendaagse digitale tijdperk.

Aangepaste opzeggingstermijn

Een belangrijke verandering is de aanpassing van de opzeggingstermijn. Waar de verzekeraar nog steeds een opzeggingstermijn van minstens drie maanden voor de vervaldag van de overeenkomst moet respecteren, krijgt de verzekeringsnemer nu meer ruimte. De nieuwe termijn voor de verzekeringsnemer wordt teruggebracht tot minstens twee maanden voor de vervaldag. Dit geeft consumenten een extra maand de tijd om hun verzekeringsovereenkomst op te zeggen.

De wet introduceert ook een nieuwe regeling voor stilzwijgend verlengbare niet-levensverzekeringsovereenkomsten voor consumenten. Een moeilijke term, maar het gaat over heel alledaagse verzekeringen, zoals de auto- of brandverzekeringen, die vaak stilzwijgend worden verlengd. Na één jaar zullen verzekeringsnemers deze overeenkomsten op elk moment kunnen opzeggen zonder boete of extra kosten. Daarbij dienen ze rekening te houden met een opzegtermijn van twee maanden. Ze hoeven niet te wachten tot de jaarlijkse vervaldag van deze verzekeringsovereenkomst. Bovendien zijn verzekeraars verplicht om in elk premievervaldagbericht duidelijk naar dit opzeggingsrecht te verwijzen.

Een interessante toevoeging is ook dat verzekeringsnemers hun nieuwe verzekeraar of tussenpersoon kunnen verzoeken om de opzegging van de oude verzekeringsovereenkomst te regelen. Deze service wordt nu al vrijwillig aangeboden door veel verzekeraars. Vanaf volgend jaar wordt dit een recht en kan men dit niet weigeren. Dit moet de overstap naar een nieuwe verzekeraar verder vergemakkelijken.

Vanaf 1 oktober 2024

Opgelet: de nieuwe regels treden pas in werking op 1 oktober 2024. Ze gelden bovendien enkel voor verzekeringsovereenkomsten die vanaf die datum worden gesloten of die vanaf die datum stilzwijgend worden verlengd. Hierdoor kan het dat de nieuwe regels pas later van toepassing zullen zijn op jouw verzekeringsovereenkomsten. De nieuwe wet betekent in ieder geval een significante vooruitgang voor consumenten op de verzekeringsmarkt.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie