Normaal gezien tellen de dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht niet mee voor de berekening van het vakantiegeld en de vakantierechten. Wie twee maanden tijdelijk werkloos is in 2020, zou hierdoor in 2021 drie dagen minder vakantie hebben en ziet zowel het dubbel als het aanvullend vakantiegeld dalen.
Uitzondering voor tijdelijke werkloosheid wegens coronavirus
Eerder had de wetgever bij de terreuraanslagen van 2016 een uitzondering voorzien zodat de tijdelijke werkloosheidsdagen wel zouden meetellen voor de berekening van het vakantiegeld. Nu doet de wetgever dat opnieuw. Het gaat in het bijzonder om de dagen van arbeidsonderbreking tussen de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 juni 2020. Deze dagen worden gelijkgesteld met arbeidsdagen en aldus bouwt de tijdelijk werkloze wel gewoon verder vakantiegeld en vakantiedagen op.
In principe komt de factuur bij de werkgever te liggen
Het kostenplaatje van die ingreep wordt geschat op 600 miljoen euro en komt volledig bij de werkgever te liggen. Het Verbond van Belgische Ondernemingen ijvert echter voor een oplossing omdat de wetgever enerzijds wel met steunmaatregelen en betalingsuitstel komt, maar in andere materie diezelfde steun opsoupeert door de factuur van bekokstoofde uitzonderingen door te schuiven. Vooral het feit dat de bedrijven die het zwaarst getroffen zijn (het meeste personeel op tijdelijke werkloosheid moeten zetten) de rekening gepresenteerd krijgen, ligt zwaar op de maag.
Ook bij de overheid lijkt men echter niet happig te zijn om opnieuw een zware factuur te moeten dragen, zeker nu het begrotingstekort dit jaar zal oplopen tot 50 miljard euro. Echter, minister van Werk en Economie Nathalie Muylle gaf reeds aan dat de onderhandelingen lopende zijn. Er kan dus zeker nog een tussenoplossing uit de bus komen.