EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Vergeet de betaalde roerende voorheffing op dividenden niet te recupereren

Ook in 2020 kunnen aandelenbeleggers een deel van de betaalde roerende voorheffing op dividenden terugvorderen. Dit moeten ze doen via hun belastingaangifte. Wie de aangifte via MyMinFin indient, moet ten laatste vandaag actie ondernemen.

Terugbetaling is zelf aan te vragen

Tot 800 euro per jaar zijn dividenden vrijgesteld van roerende voorheffing. Het is een algemene belastingvrijstelling die de burgers moet aanmoedigen om te investeren. Het probleem is echter dat het aan de bron niet duidelijk is hoeveel dividenden een investeerder ontvangt. Daarom wordt de roerende voorheffing gewoon aan de bron ingehouden. Via de belastingaangifte is het vervolgens mogelijk om de betaalde dividenden te recupereren.

Welke dividenden zijn vrijgesteld?

Alle gewone Belgische en buitenlandse dividenden komen hiervoor in aanmerking. Waaronder dus ook de dividenden van vennootschappen met een sociaal oogmerk of de dividenden van coöperatieve vennootschappen. Er zijn echter drie uitzonderingen van toepassing waarop de vrijstelling niet geldt:

  • Dividenden van instellingen van collectieve beleggingen
  • Dividenden verkregen door de tussenkomst van gemeenschappelijke beleggingsfondsen
  • Dividenden van juridische constructies of verkregen door de tussenkomst van juridische constructies

Hoe neem ik de roerende voorheffing op in mijn belastingaangifte?

De betaalde roerende voorheffing wordt verrekend via de personenbelasting. Daarvoor moet je de ingehouden roerende voorheffing op de vrijgestelde dividenden invullen in de belastingaangifte en dit onder de codes 1437/2437.

Er is maximaal 800 euro aan dividenden vrijgesteld, waardoor je tot maximaal 240 euro ingehouden roerende voorheffing kan recupereren (30% x 800 euro). Wanneer je meer dan 800 euro dividenden hebt verkregen staat het je natuurlijk vrij om deze te kiezen waarop het hoogste tarief in de roerende voorheffing (30%) van toepassing is.

Wanneer het om buitenlandse dividenden gaat is er waarschijnlijk geen roerende voorheffing ingehouden. In dat geval hoef je de eerste schijf van 800 euro niet fiscaal aan te geven. De rest van de dividenden geef je wel aan.

Wanneer er ten slotte sprake is van een van de drie uitzonderingen, is de vrijstelling van 800 euro uiteraard niet van toepassing en geef je het volledige bedrag aan.

Opgelet: In de vereenvoudigde aangifte is het niet mogelijk om de roerende voorheffing op dividenden vooraf in te vullen. Dit moet je steeds zelf verbeteren door de roerende voorheffing onder de codes 1437/2437 in te vullen.

Geef een reactie