Milieu

Verlenging Vlaamse ZEV-premie tot 2020

Sinds 2016 kent de Vlaamse regering een ZEV-premie toe voor het leasen of kopen van een elektrische wagen. Deze ZEV-premie kan oplopen tot € 4.000,-. Ook voor een elektrische bromfiets of een elektrische motorfiets is er zo’n ZEV-premie. Nu heeft Vlaams Minister van Energie, Lydia Peeters, beslist om de ZEV-premie ook volgend jaar toe te kennen. Daarnaast zullen ook taxibedrijven een ZEV-premie kunnen aanvragen.

Wat is de ZEV-premie?

De ZEV-premie of de premie voor nieuwe zero-emissie-voertuigen wordt toegekend bij de aankoop van een nieuw volledig elektrisch voertuig of voor een voertuig op waterstof. Het geldt voor zowel wagens als voor elektrische motorfietsen en elektrische bromfietsen klasse B.

Voorwaarden voor de ZEV-premie

De ZEV-premie is beperkt tot zero-emissievoertuigen. Dat wil zeggen dat het moet gaan om 100% elektrische voertuigen of wagens met brandstofcellen op waterstof. Hybride voertuigen of elektrische voertuigen met een range extender komen niet in aanmerking voor de ZEV-premie. Daarnaast is de ZEV-premie beperkt tot volgende voertuigen:

  • Nieuwe wagens van categorie M1;
  • Nieuwe lichte bestelwagens van categorie N1;
  • Nieuwe bromfietsen klasse B (incl. sommige elektrische drie- en vierwielers);
  • Nieuwe motorfietsen.

Via de website energiesparen.be kan je een gedetailleerd overzicht raadplegen van de voertuigen en modellen die in aanmerking komen voor de ZEV-premie.

Daarnaast moet het voertuig zijn ingeschreven in het Vlaams Gewest en moet de premie moet uiterlijk 3 maanden na de inschrijving van het voertuig worden aangevraagd. Ten slotte moet het voertuig minimaal drie jaar behouden blijven.

Wie kan beroep doen op de ZEV-premie?

In principe is de ZEV-premie er voor natuurlijke personen. Hierbij is de ZEV-premie beperkt tot 1 premie per persoon per voertuigtype. Ook eenmanszaken kunnen de premie genieten, maar indien het voertuig binnen de 3 jaar in een vennootschap wordt ingebracht moet de premie worden terugbetaald. Verder kunnen ook vzw’s en aanbieders van autodelen sinds 1 januari 2018 beroep doen op de ZEV-premie. Daar werden nu ook de houders van vergunningen voor taxidiensten aan toegevoegd.

Hoe hoog is de ZEV-premie?

De premiehoogte is afhankelijk van de cataloguswaarde, het type voertuig en de datum van de aanmelding na de ingebruikname van het voertuig. Hieronder de premie voor de aanmelding in 2020.

Premie bij aanmelding in 2020
  Wagens en lichte bestelwagens Motorfietsen Bromfietsen klasse B
< € 31.000,00 € 4.000,- 25% van de catalogusprijs en maximaal € 1.500,- 25% van de catalogusprijs en maximaal € 750,-
€ 31.000,00 – € 40.999,99 € 3.500,-
€ 41.000,00 – € 60.999,99 € 2.000,- (voorheen: € 2.500,-)
> € 60.999,99 € 1.000,- (voorheen: € 2.000,-)
Uitzondering? Waterstofwagens: steeds € 4.000,-

Weet wel dat er een jaarlijks maximumbudget is voorzien. Indien het maximumbudget op dreigt te geraken kan de Minister beslissen om de premiehoogte te doen dalen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie