BoeteStraf

Verschillende verkeersboetes worden vanaf 1 juli 2019 duurder

De boetes die men int houden natuurlijk verband met de graad van de overtreding. En het is ook dat dat men aanpast. Verschillende overtredingen gaan over van de eerste naar de tweede graad, terwijl rijden op de pechstrook dan weer een overtreding van de derde graad wordt. De boete wordt dan ook een stuk duurder.

Inhaalverbod voor vrachtwagens: van €58,- naar €116,-

Zware voertuigen mogen bij neerslag niet inhalen op de autosnelweg, op autowegen en op wegen met minimaal 4 rijstroken (al dan niet met middenberm). Er is wel een uitzondering wanneer ze voertuigen inhalen die een voor traag verkeer voorbehouden rijstrook gebruiken of wanneer ze een landbouwvoertuig inhalen.

Vrachtwagens, bussen en voertuigen met een MTM boven de 7,5 ton die een inbreuk begaan op een inhaalverbod bij neerslag, begaan niet langer een overtreding van de eerste graad. De overtreding wordt opgetrokken naar de tweede graad.

De boete stijgt met andere woorden van €58,- naar €116,- bij onmiddellijke inning. Indien zo’n onmiddellijke inning niet volgt, kan de rechtbank een minnelijke schikking van €160,- voorstellen. Bij een gerechtelijke veroordeling loopt de boete op tot €2.000,- en eventueel volgt ook een verval van het recht tot sturen.

Verbod meest linkse rijstrook autosnelweg voor vrachtwagens: van €58,- naar €116,-

Lichte vrachtwagens en bussen (MTM > 3,5 ton) mogen op een autosnelweg met 3 of meer rijstroken in de gevolgde richting niet op de meest linkse strook rijden, behoudens wanneer ze de aanwijzingen van de verkeersborden F13 of F15 volgen. Ook zij riskeren nu de hogere boete van €116,-.

Rijden op de pechstrook: van €58,- naar €174,-

Het rijden op de pechstrook is ten strengste verboden en de wetgever tilt er dan ook extra zwaar aan, zeker nu het een overtreding van de derde graad wordt. Echter blijven er wel een aantal uitzonderingen bestaan waarbij je wel op de pechstrook mag rijden. Takelwagens mogen zich bijvoorbeeld nog steeds bij sterk vertraagd verkeer via de pechstrook naar de plaats van het incident begeven.

Bij een overtreding volgt een onmiddellijke inning van €174,-. Vervolgens spreken we van een minnelijke schikking van €235,-. Bij een veroordeling voor de rechtbank loopt de boete op tot €4.000,- en kan een rijverbod volgen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie