BoeteGevangenisstrafStaat & BestuurStrafVeiligheid en defensie

Zelfstudie voor terreuraanslag wordt strafbaar

Wie terreurtraining organiseert of krijgt, is op grond van artikel 140quinquies van het Strafwetboek strafbaar. De sanctie loopt op tot een gevangenisstraf van 10 jaar en een geldboete tot 5.000 euro. Echter had de wetgever er onvoldoende rekening mee gehouden dat terroristen niet alleen les kunnen krijgen, maar op basis van online cursussen ook aan zelfstudie konden doen. Zo heeft IS bijvoorbeeld al veelvuldig instructies gepubliceerd waarmee men stap voor stap explosieven kon leren maken. De bewoording van artikel 140quinquies Sw. volstond echter niet om het bestuderen daarvan strafbaar te stellen.

Zelfstudie voor terreuraanslag wordt strafbaar

Met ingang van 3 juni 2019 wordt ook zelfstudie of zelfinstructie om later een terroristisch misdrijf te plegen, strafbaar. Het doet dit door “iedere persoon die, in België of in het buitenland, zelf kennis verwerft of zichzelf vormt” met het oog op het plegen van een terroristisch misdrijf, dezelfde straffen op te leggen.

Ook andere aanpassingen in de strijd tegen terreur

Dat is overigens niet de enige aanpassing die men doet om de strijd tegen terreur op te schroeven.

Veel aanpassingen zijn het gevolg van de Europese Terrorismerichtlijn 2017/541 waardoor verschillende andere misdrijven expliciet strafbaar worden gesteld:

  • Deelnemen aan het beslissingsproces in het kader van de activiteiten van een terreurgroep wordt strafbaar met een opsluiting tot 15 jaar en/of een geldboete tot €2.000,- ;
  • Extra zware straffen (opsluiting tot 15 jaar en een geldboete tot €10.000,-) indien minderjarigen de doelgroep zijn van een terreurtraining, -boodschap of -wervingsactie;
  • Ook het vervaardigen, vervoeren, leveren of verwerven van radiologische wapens kan een terroristisch misdrijf zijn.

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie