VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen, gaat KMO’s en grote ondernemingen ondersteunen die investeren om Covid-19-gerelateerde producten of diensten te ontwikkelen. Het gaat daarbij niet alleen om bedrijven die op zoek gaan naar een vaccin, maar ook om bedrijven die investeren om snel medische hulpmiddelen, beschermingsmateriaal, dataverzamelingsinstrumenten enzovoort te ontwikkelen. Het gaat alleen om investeringen die vanaf 1 juni 2020 zijn gedaan en waarvan de projectvoorstellen voor 1 november 2020 zijn ingediend.
Voorwaarden voor steun door het VLAIO
In principe gelden net dezelfde voorwaarden als bij de klassieke STS-steun. Zo moeten de ondernemingen onder meer een transformatieplan opstellen. Voor de zogenaamde “STS-steun Covid-19” gelden er wel een aantal versoepelingen. Zo kunnen ook grote ondernemingen die niet in een steunzone liggen een beroep doen op deze tijdelijke STS-steun. Ook zijn de minimale investeringsdrempels gehalveerd tot 250.000 euro voor kleine ondernemingen (KO), 500.000 euro voor middelgrote ondernemingen (MO) en 1,5 miljoen euro voor grote ondernemingen (GO). De klassieke criteria om na te gaan of een onderneming een kleine, middelgrote of grote onderneming is, blijven gelden.
De STS-steun Covid-19 wordt ten slotte enkel toegekend voor de productie en het aanbieden van Covid-19-gerelateerde diensten en producten. Het gaat echter om een veelvoud aan producten en diensten zoals:
- De ontwikkeling van geneesmiddelen, vaccins en behandelingen en ook tussenproducten daarvan en voor werkzame farmaceutische bestanddelen en grondstoffen
- Medische hulpmiddelen
- Medische apparatuur, zoals beademingsapparatuur en beschermende kleding en de daarvoor benodigde grondstoffen
- Desinfecteermiddelen, tussenproducten daarvan en chemische grondstoffen die nodig zijn voor de productie daarvan
- Instrumenten voor dataverzameling en dataverwerking
De aanvraag moet voor 1 november 2020 zijn ingediend.
Steunbedrag en uitbetaling
De ondernemingen kunnen een premie krijgen van maximaal 50% van de investering, met een maximum van één miljoen euro per project. Cumul met andere vormen van investeringssteun is niet mogelijk. De uitbetaling volgt nadien in twee schijven van 50%. De eerste schijf volgt op het moment van de beslissing tot toekenning van de steun. De tweede schijf na de volledige realisatie van het transformatietraject.