De burgerLeven & Wonen

Voor welke ouderlijke beslissingen moeten ex-partners overleggen?

Na een scheiding blijven de ouders het liefst nog steeds betrokken bij de opvoeding van het kind. Dat houdt ook in dat ze niet zomaar unilateraal beslissingen kunnen nemen, maar dat soms de toestemming van de andere ouder vereist is. Eenvoudige beslissingen kan de ene ouder uiteraard perfect zelf nemen, maar voor belangrijke beslissingen met een grote levensimpact moet de beslissing nog steeds samen worden genomen.

Wat zijn belangrijke beslissingen?

Het gaat om alle beslissingen die tot het ouderlijk gezag behoren. Hieronder vallen onder andere beslissingen over de gezondheid van het kind, de opvoeding van het kind en de opleiding van het kind. Ook vermogensbeslissingen vallen onder het ouderlijk gezag en daarvoor moeten de ouders samen beslissen. Het gaat bijvoorbeeld om volgende zaken:

  • De schoolkeuze (opleiding van het kind)
  • Het plaatsen van een beugel (gezondheid van het kind)
  • Het volgen van het vak zedenleer of godsdienst (opvoeding en opleiding van het kind)
  • Het omzetten van een spaarboek in een termijnrekening (vermogensbeslissingen)

Daarnaast vallen in principe ook alle verblijfsoverstijgende beslissingen onder belangrijke beslissingen. Dus ook voor het aansluiten van het kind bij een jongerenbeweging of voor de inschrijving voor een zomerkamp is de toestemming van de beide ouders vereist.

Alleen beslissen over verblijfsgebonden aangelegenheden

Verblijfsgebonden aangelegenheden hebben een beperkte impact en mogen daarom ook zonder toestemming worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan het al dan niet plaatsen van een tv op de kamer, het al dan niet krijgen van zakgeld of het al dan niet vrij beslissen over de klederdracht.

Hieronder vallen in principe ook de uitstapjes die ouder en kind samen maken. In principe mag je vrij reizen met het kind, ook naar het buitenland. Maar dit uiteraard enkel op voorwaarde dat dit niet conflicteert met de periode dat het kind bij de andere ouder moet verblijven, in dat geval is de toestemming wel vereist. Soms is de toestemming ook om praktische redenen noodzakelijk, want een controlerende ambtenaar kan je bij een grenscontrole de toegang tot het land ontzeggen wanneer er geen schriftelijk bewijs van een reistoelating is door de andere ouder. In de praktijk is dit enkel relevant bij reizen buiten de Europese Unie.

Naar de familierechter bij betwistingen

Het is mogelijk dat de ouders geen overeenstemming vinden. Bijvoorbeeld omdat de ene ouder vindt dat het kind houtbewerking moet studeren, terwijl de andere ouder een mooie toekomst ziet in Latijn-Grieks. In dat geval moet de familierechtbank worden ingeschakeld. Hierbij wordt er eerst een rechter-bemiddelaar aangewezen die helpt om overeenstemming te vinden tussen de ouders. Indien zij een akkoord vinden, wordt het omgezet in een afdwingbaar vonnis. Indien zij geen overeenstemming vinden, zal de familierechter zelf uitspraak doen. De familierechter dient daarbij de twee ouders en eventueel ook het kind zelf te horen. De uitspraak van de familierechter is bindend.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie