Werk & SociaalZiekte en verzorging

Duidelijkheid over vergoeding Asbestfonds bij long- en strottenhoofdkanker

Op 1 juni 2019 maakte de federale wetgever al duidelijk dat asbestgerelateerde strottenhoofdkanker en longkanker eveneens in aanmerking zouden komen voor een vergoeding door het Asbestfonds. Het was echter nog wachten op een uitvoerings-KB dat onder andere duidelijkheid moest scheppen over de vergoedingen en de blootstellingscriteria. Het uitvoerings-KB werd nu gepubliceerd en treedt met terugwerkende kracht in voege op 1 juni 2019.

Wat doet het Asbestfonds?

Er was een tijd dat asbest overal aanwezig was. Veel werknemers zijn dan ook uiteindelijk ziek geworden ten gevolge van die blootstelling. In principe kunnen zij daarvoor de werkgever aansprakelijk stellen, maar omdat de ziekte vaak pas tientallen jaren later optreedt, is het niet eenvoudig om het bewijs te leveren. Bovendien staan zij dan voor een lange procedure met een onzekere uitkomst. Daarom werd het Asbestfonds opgericht waarop zij nu een beroep kunnen doen voor een vergoeding. Maar daardoor kunnen asbestslachtoffers niet langer de werkgever aansprakelijk stellen. De immuniteit voor de werkgever moet de continuïteit verzekeren, terwijl het Asbestfonds duizenden schadeclaims uit het gerechtelijk apparaat heeft gehouden.

Enkel ziekten en aandoeningen die op een speciale lijst zijn opgenomen, komen echter in aanmerking voor een vergoeding door het Asbestfonds. Daaraan werd recent ook asbestgerelateerde larynx- of strottenhoofdkanker en asbestgerelateerde longkanker toegevoegd.

Vergoeding voor asbestgerelateerde larynx- of strottenhoofdkanker

Larynxkanker stond lang niet op deze lijst, omdat vaak andere oorzaken zoals roken of alcoholgebruik zwaarder doorwegen. Het is dan ook niet altijd mogelijk om het inademen van asbest als oorzaak aan te wijzen. Ook deze asbestslachtoffers kunnen sinds 1 juni 2019 echter aanspraak maken op een vergoeding van het Asbestfonds. Zij krijgen een maandelijkse forfaitaire rente van 18,29 euro (2019) per procent lichamelijke ongeschiktheid. Indien ze overlijden krijgen de nabestaanden een eenmalige kapitaaluitkering van (2019):

  • Partner: € 18.285
  • Ex-partner met recht op alimentatie: € 9.142,50
  • Kinderen ten laste tot 18 jaar: € 15.237,50

Vergoeding voor asbestgerelateerde longkanker

Ook longkanker kan niet eenvoudig aan de inademing van asbest worden toegewezen, omdat sigarettenrook of de inademing van uitlaatgassen of stof een groter risico inhoudt. In de praktijk zal enkel een langdurige blootstelling aan asbest gedurende tien jaar een significant groter risico op longkanker inhouden. Desalniettemin komt ook asbestgerelateerde longkanker sinds 1 juni 2019 in aanmerking voor een vergoeding. De vergoeding is identiek als die bij slachtoffers van asbestgerelateerde strottenhoofdkanker.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Geef een reactie