BoeteFeaturedGevangenisstrafInternationaalStraf

Waarom je maar beter een Office 2019 licentie koopt

September vorig jaar lanceerde Office zijn nieuwste versie: Office 2019. De on-premise versie van Office brengt dezelfde functionaliteiten als Office 365, maar dan in een doosje. Vooral voor ondernemingen is dat interessant, want met de GDPR kwamen er steeds meer compliance-regels die werken in de cloud bemoeilijkten. Toch lijken ook studenten en kleine zelfstandigen nog steeds te houden van Office in een doosje. En het zijn dan ook vooral zij die liever geen Office 2019 key kopen, maar opteren voor een zogenoemde crackversie. Zo’n gekraakte versie is echter lang niet altijd zonder risico. En dat heeft heus niet alleen te maken met de malware die vaak met illegale cracks lijkt mee te komen.

Een crack? Zeg maar gewoon piraterij!

Indien je een zogenoemde crackversie gebruikt, gebruik je de software van een derde zonder zijn toelating. Je beschikt met andere woorden niet over een licentie en dan spreken we van piraterij. Op piraterij staan er strafrechtelijke sancties. Bij een kwaadwillige inbreuk riskeer je immers een gevangenisstraf van 1 tot 5 jaar en een geldboete van €500,- tot €100.000,- en dit  te verhogen met de opdeciemen. Voorwaarde is wel dat er sprake is van een moreel element. Maar het toont toch maar mooi aan dat piraterij jou veel kan kosten.

Schadevergoeding betalen

Voor grote ondernemingen en illegale verkopers is het risico dus al snel reëel. Maar voor de kleine zelfstandige of de student toch niet? Wel, wees daar maar nog niet zo zeker van. Want Microsoft weet donders goed dat het net deze twee groepen zijn die zich massaal aan piraterij bezondigen. Het schat zelfs in dat het percentage Office-piraterij hier op 30% ligt. En daarom heeft het de laatste jaren steeds meer inspanningen gedaan om inbreuken op te sporen. Via de website van Microsoft kan je bijvoorbeeld melding maken van piraterij. Men geeft ook aan effectief stappen te zetten tegen dergelijke inbreuken. Het toont aan hoe menens het Microsoft is.

Zelfs zonder strafrechtelijke vervolging mag Microsoft immers een schadevergoeding vorderen en dit zowel ten aanzien van de verkopers of verspreiders als ten aanzien van zij die (moedwillig) inbreuken plegen. En dat Microsoft ook effectief stappen onderneemt, mochten ze in Nederland recent nog ondervinden. Maar liefst 11 zaken werden er door Microsoft voor de Nederlandse rechter gebracht.

Ook risico voor werkgeversaansprakelijkheid

Maar daar stopt het verhaal nog lang niet. BYOD (Bring Your Own Device) wint immers ook in België aan belang. Bij BYOD nemen medewerkers hun eigen toestellen mee naar het werk. En zo verschijnt ook illegale software in de werkomgeving. De werkgever hoeft dan geen strafrechtelijke aansprakelijkheid te vrezen. De werkgever wist immers helemaal niet dat er illegale software op de desktop van de medewerker te vinden was. Maar burgerlijk kan de werkgever wel aansprakelijk zijn. De werkgever moet de torenhoge schadevergoeding dan ophoesten.

Het gevolg is dat de meeste werkgevers een strikte IT-policy hanteren. Bijna standaard zal daarin een verbod op illegale software zijn opgenomen. Bij een inbreuk kan de werkgever dan sneller de schadevergoeding terugvorderen. Uiteindelijk komt het dus alsnog bij de medewerker terecht. Bovendien kan het zelfs een ontslag om dringende redenen rechtvaardigen. Het gevolg? Schadevergoeding betalen. Job kwijt. Geen uitkering.

Toch maar beter twee keer nadenken? Dat luidt inderdaad de boodschap.

Een Office 2019 licentie kopen

De kans dat een consument voor de rechtbank moet verschijnen, is nog steeds vrij beperkt. Toch is het risico de laatste jaren sterk toegenomen. Al was het maar omdat het steeds eenvoudiger is geworden om inbreuken vast te stellen. Nog steeds zijn het vooral de verkopers en de werkgevers die tegen de lamp lopen, maar steeds vaker wordt zo ook de consument in het verhaal betrokken. En alleen al omwille van de kwalijke gevolgen die daaraan verbonden zijn, koop je maar beter een Office 2019 licentie.

Het blijft natuurlijk wel belangrijk om alleen betrouwbare verkopers onder de arm te nemen. Want er zijn wel degelijke schimmige aanbieders op de markt actief. Rondvraag leert dat Onlinekeys.nl op dat vlak een aanrader is. Het is immers een van de weinige aanbieders die gewoon netjes in Europa zijn geregistreerd en die zich aan de Europese regels houden. Ook op vlak van consumentenbescherming is dat overigens geen overbodige luxe. Maar dat is dan weer een ander verhaal.

Geef een reactie