De burgerLeven & Wonen

Wat betekent “voor vrij en onbelast”?

Wanneer je een woning koopt, staat er in de verkoopakte vrijwel altijd dat de eigendom “voor vrij en onbelast” wordt verkocht. En dat terwijl je er toch gewoon registratierechten op moet betalen. Die bepaling heeft duidelijk een andere betekenis en het is zelfs een heel belangrijke.

Voor vrij

Wanneer je een woning “voor vrij” koopt, wil dat zeggen dat het niet bezwaard is door schulden of hypotheken. Op het moment van het verlijden van de akte moet de notaris ervoor zorgen dat de schuld op het pand afgehandeld is. Daarvoor gaat de notaris op het Kantoor Rechtszekerheid na of er een hypotheek op werd ingeschreven. Als dat effectief zo is, vraagt de notaris een afrekening aan de bank. De door de verkoper ontvangen betaling wordt vervolgens aangewend om de lopende schuld te voldoen en vervolgens kan de hypotheek worden “doorgehaald” (geschrapt).

Als dat niet zou gebeurd zijn en de hypotheek niet werd doorgehaald, zou de hypotheek blijven bestaan. Dan zou de eigendom nog steeds kunnen verkocht worden op verzoek van de bank. De koper zou de schade dan bij de verkoper kunnen verhalen, maar in de praktijk is dit niet zo eenvoudig.

Voor onbelast

De notaris is ook verplicht om na te gaan of de verkoper fiscale schulden heeft, zoals onbetaalde inkomstenbelastingen, onbetaalde gemeentebelasting et cetera. Indien dat het geval is, moet de notaris ook hier het geld van de verkoop inhouden om de schulden aan te zuiveren. Indien de notaris dit niet zou doen, kan de fiscus een hypotheek op het verkochte goed inschrijven. Hier loopt de koper dus eveneens een risico en kan hij er zich maar beter van vergewissen dat het onroerend goed “voor onbelast” wordt gekocht.

Door de “voor vrij en onbelast”-clausule in de notariële akte op te nemen is de koper zeker dat het onroerend goed niet meer bezwaard is met hypotheken die verband houden met de verkoper. Als dat niet waar zou zijn, kan de koper steeds de notaris aansprakelijk stellen. De notaris heeft een goede aansprakelijkheidsverzekering en dat biedt meer zekerheid dan een verkoper die de koopsom misschien verbrast.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie