De burgerDossier coronavirusFeaturedIn de persLeven & Wonen

Wat met de verblijfsregeling voor kinderen tijdens de coronacrisis?

Niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden, behalve dan het uitje naar het werk of het sportief ommetje om de blok. Maar hoe zit het met de kinderen van gescheiden partners: moet je de lopende verblijfsregeling nog steeds respecteren, mag je de kinderen naar de papa brengen of ben je verplicht om de kinderen op hun domicilieadres te laten blijven? Advocaten krijgen een toename van vragen en het parket van West-Vlaanderen gaf al aan dat ze zich voorbereiden op een toename van het aantal scheidingsconflicten door de coronamaatregelen. Maar hoe moet het dan wel?

Vonnis of overeenkomst biedt zelden oplossing

Het is opvallend dat niet alleen overeenkomsten omtrent de verblijfsregeling maar ook vonnissen geen rekening houden met uitzonderlijke omstandigheden zoals we ze vandaag meemaken. Blijkbaar had niemand, ook de rechter niet, voorzien dat we ooit eens in een lockdown zouden gaan en collectief moesten thuisblijven. Indien er niet in een regeling voor deze situatie is voorzien, moet de verblijfsregeling nog steeds worden gerespecteerd. Het is eveneens niet toegestaan om zomaar over te schakelen op de vakantieregeling, maar houd er rekening mee dat wanneer de officiële paasvakantie start de vakantieregeling wel moet worden nagevolgd (zelfs al zijn de kinderen dan al weken thuis).

Onderlinge overeenstemming krijgt de voorkeur

Het kan inderdaad niet de bedoeling zijn dat de ene ouder het kind langer bij zich houdt met de coronacrisis als argument. Omdat de vonnissen en overeenkomsten geen oplossing voorzien, wordt wel aangeraden om hier minnelijk tot een oplossing te komen. Zo kunnen de ouders samen beslissen om toch al de vakantieregeling toe te passen of kunnen ze in het belang van het kind afspreken dat het kind toch langer bij één ouder blijft, maar dat er wel videoconferenties worden ingelast.

Op voorwaarde dat beide ouders zich hiermee akkoord verklaren, is er niets mis met dergelijke uitzonderlijke afspraken. Probeer daarbij ook rekening te houden met de gevoeligheden van de andere ouder. Indien één van de kinderen bijvoorbeeld verkouden is en de andere ouder tot de risicogroepen behoort, ga je bijvoorbeeld niet over tot de wissel van de wacht. Een goede communicatie is primordiaal. Schakel eventueel een bemiddelaar in om tot een overeenstemming te komen. Veel bemiddelaars bieden intussen ook online sessies aan.

Geen verbod op bezoek beide ouders

Het samenscholingsverbod is niet van toepassing op het gezin. Binnen gezinsverband zijn alle contacten dus nog steeds toegestaan. Vlaams minister-president Jan Jambon benadrukte dat hiermee ook het “uiteengerukt gezin” wordt bedoeld. Beide ouders kunnen dus perfect samen een wandeling maken met het kind en het kind mag nog steeds de andere ouder bezoeken of er verblijven, conform de verblijfsregeling. Het gaat in dat geval niet om een niet-essentiële verplaatsing. Het is wel aangeraden om het vonnis of de EOT steeds mee te nemen opdat je de verplaatsing eenvoudig kan verantwoorden bij een politiecontrole.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie