Als je ooit in de situatie terechtkomt waarbij je je werk verliest, weet dan dat er enkele zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Neem bijvoorbeeld de smartphone van de zaak. Veel werknemers krijgen een telefoon die ze ook privé gebruiken, veelal inclusief een abonnement. Dit is een extralegaal voordeel, een voordeel dat je krijgt omdat je voor de werkgever aan de slag bent. Maar wat gebeurt er met deze telefoon bij ontslag? Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Het antwoord is afhankelijk van verschillende zaken, maar in ieder geval zijn er een aantal dingen waaraan je dient te denken.
Teruggave van zakelijke bezittingen
In principe blijft de zakelijke telefoon eigendom van de werkgever. Het principe is dan eenvoudig: bij het beëindigen van je arbeidsovereenkomst dien je alle zakelijke spullen van de werkgever, zoals de smartphone en de laptop van de zaak, terug te geven. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de bedrijfswagen. De werkgever kan deze spullen vervolgens te gelde maken of aan een ex-collega of vervanger overhandigen. Dit is de standaardprocedure. Vaak is dit ook zo opgenomen in de reglementen, waardoor er geen onduidelijkheid over kan bestaan.
Verwijderen van privégegevens
Voordat je deze apparaten teruggeeft, is het verstandig om eerst je privégegevens te verwijderen. Dit is enorm belangrijk, al was het maar om je privé te beschermen. Maar het is ook om een andere reden belangrijk, omdat je werkgever deze gegevens anders als bewijs tegen jou kan gebruiken. Dit is in het verleden al eens gebeurd. Een werknemer voerde voor zichzelf activiteiten uit tijdens zijn periode van arbeidsongeschiktheid en wendde de kosten hiervan af op de werkgever. De werkgever gebruikte de persoonlijke gegevens op de ingeleverde laptop om dit te bewijzen. Er ontstond een juridische discussie met als centrale vraag of de werkgever deze privégegevens überhaupt als bewijs mag gebruiken. Het arbeidshof oordeelde dat dit is toegestaan, omdat de werknemer de informatie vrijwillig aan de werkgever ter beschikking heeft gesteld. Bij dergelijke discussies is het altijd belangrijk om een ontslagspecialist in te schakelen.
Afspraken maken via een vaststellingsovereenkomst
Er bestaat ook de mogelijkheid om andere afspraken te maken over de zakelijke smartphone. Deze afspraken leg je vast in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. In deze overeenkomst kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat je de smartphone mag houden. Of dat je deze tegen een bepaalde prijs overneemt. Let echter op als je ook het abonnement wilt overnemen. Telecomoperators hebben soms speciale tarieven die alleen voor grote bedrijven gelden. Neem daarom contact op met de operator en lees de voorwaarden zorgvuldig door.
Het inschakelen van hulp bij je vaststellingsovereenkomst is een goed idee. Er is namelijk veel om aan te denken en sommige beslissingen kunnen fiscale gevolgen hebben. Een juridisch expert kan je helpen om te begrijpen wat je rechten en plichten zijn. Zo’n jurist of advocaat zal je tevens bijstaan bij het onderhandelen over de voorwaarden van de overeenkomst.