Werk & SociaalWerk en ontslag

Wat zijn de Arbo-eisen voor een werkplek? ??

Arbo-eisen werkplek

Er zijn in de Arbowet verschillende Arbo-eisen vast gezet. Deze eisen dragen bij aan de gezondheid van de werknemers die in dienst zijn van het bedrijf of de instelling. De regels zijn ervoor gemaakt om te zorgen dat men onder goede, gezonde en veilige werkomstandigheden het beroep uit kunnen oefenen. Deze wet geldt voor mensen die meer dan 2 uur op een dag op hun werkplek aanwezig zijn.

Wil je graag weten welke regels het zijn en waar op gelet kan worden? Lees gerust verder wij gaan er van alles over vertellen.

Een goede werkplek voor een goede gezondheid

Het is belangrijk om altijd een goede werkplek te hebben. Dit geldt niet alleen wanneer je op kantoor werkt maar ook wanneer je thuis werkt. Zo is een goed bureau en een ergonomische bureaustoel zeker geen overbodige luxe.

De eisen van het bureau

Om goed te kunnen zitten zijn er bepaalde eisen gesteld aan het bureau en aan de ergonomische bureaustoel. De hoogte van het bureau ligt tussen 62 centimeter en de 86 centimeter wanneer het een bureau betreft dat in hoogte te verstellen is. Kan de hoogte niet versteld worden dan moet dit tussen de 73 centimeter en de 77 centimeter zijn. Het werkblad van een bureau ligt op minimaal 120 centimeter breed en 80 centimeter diep.

De eisen van de ergonomische bureaustoel

Voor een ergonomische bureaustoel zijn er ook eisen. Zo is het belangrijk dat de stoel met minimaal 5 punten op de vloer staat. De zitting, de armsteunen en de rugleuning moeten alle drie te verstellen zijn. Je zithoogte moet in te stellen zijn tussen de 39 centimeter en 51 centimeter. De hoogte van de armsteunen tussen de 20 centimeter en de 27 centimeter.

De juiste verlichting, temperatuur en de juiste elektriciteit

Naast de juiste bureau en ergonomische bureaustoel zijn er ook nog andere dingen waar rekening mee gehouden dient te worden. Zo moet er voldoende licht aanwezig zijn. Het liefst natuurlijk daglicht maar wanneer je bijvoorbeeld veel in de avond werkt kan dat niet altijd. Dan moet er de juiste verlichting aanwezig zijn in de ruimte waar jij werkt.

Ook niet geheel onbelangrijk is de juiste temperatuur. Deze ligt tussen de 23 graden en 26 graden. Werken wanneer het erg koud is of juist als het heel erg warm is in een ruimte is niet prettig en het heeft ook invloed op de kwaliteit van het werk wat je doet.

Tevens moet er goed rekening gehouden worden dat het veilig is op de werkplek. Zo mag elektriciteit niet zomaar open en bloot door het kantoor liggen en moet er op de juiste manier gebruik worden gemaakt van eventuele verlengsnoeren en stopcontacten.

Onze conclusie

Wees je er goed van bewust wat de Arbo-eisen zijn bij jou op kantoor en zorg er ook voor dat daaraan gehouden wordt. Ben je er niet zeker van dat het op de juiste manier verloopt bij jullie? Maak dit bespreekbaar met je werkgever! Zij willen er vast en zeker alles aan doen om jou zo lang mogelijk gezond te houden.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie