EconomieInternationaalZelfstandig & Vennootschap

Wat zijn de btw-gevolgen van de Brexit?

We zouden haast vergeten dat 2021 niet alleen het jaar is waarin we allemaal een coronavaccin moeten krijgen, maar ook het jaar is waar we afscheid nemen van de Britten. Voor sommigen misschien een heuglijk jaar, maar in ieder geval heeft dit alles ook gevolgen voor de btw. Hieronder is het een en ander uitgelegd.

Brexit en btw-gevolgen voor dienstverlening

Voor B2B-diensten wijzigt er weinig. De plaats van de dienst is net zoals voorheen het land van de afnemer en dus blijven de klassieke regels gelden. Wel moeten andere codes worden gebruikt in de btw-aangifte. Bij het leveren van een dienst aan een Brits bedrijf gaat het om code 47 (i.p.v. code 44). Bij het ontvangen van een dienst van een Brits bedrijf gaat het om codes 87 en 56 (i.p.v. 88 en 55).

Brexit en btw-gevolgen voor goederenstromen

Voor het leveren van goederen is er natuurlijk wel een belangrijk verschil, want het gaat niet langer om een intracommunautaire levering of verwerving. Het Verenigd Koninkrijk komt nu btw-technisch op gelijke hoogte te staan met bijvoorbeeld Nigeria en Dubai. Dat wil zeggen dat de uitvoer van goederen altijd vrij is van btw, net zoals bij een intracommunautaire levering, maar dan wel op basis van uitvoer uit de douane-unie. Hierdoor moet de levering vanaf nu niet langer onder code 46 maar onder code 47 worden opgenomen. Ook in de intracommunautaire opgave hoeft de levering niet langer opgenomen te worden.

Let er wel op dat de facturen moeten worden aangepast. In plaats van te verwijzen naar de intracommunautaire levering, moet er nu “vrijgesteld – uitvoer” op de factuur staan. Bovendien zijn er net zoals bij andere derdelanden invoerformaliteiten waar rekening mee moet worden gehouden.

Bij het invoeren van goederen uit het Verenigd Koninkrijk zal er dan weer btw aan de douane moeten worden betaald (behalve bij een ET 14.000-vergunning). Deze betaalde btw kan dan later worden gerecupereerd, maar in tegenstelling tot vroeger moet het nu dus wel eerst worden voorgeschoten.

Brexit en btw-gevolgen voor Noord-Ierland

Ten slotte is er een uitzondering voor Noord-Ierland. Omdat men geen harde grens wilde tussen Ierland en Noord-Ierland is er voorzien dat Noord-Ierland onder de Europese btw-wetgeving blijft vallen. Maar let wel op, want dit geldt enkel voor goederen en niet voor diensten. Om praktische redenen worden Noord-Ierse ondernemingen met een XI-prefix aangeduid zodat het eenvoudiger is om ze van andere Britse ondernemingen te onderscheiden.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie